33-ма ще са кандидатите за кмет на Пловдив на предстоящите

...
33-ма ще са кандидатите за кмет на Пловдив на предстоящите
Коментари Харесай

Сутрешните новини от регионите на Пловдив, Пазарджик и Смолян на 19.09.2023 г.

33-ма ще са претендентите за кмет на Пловдив на идните локални избори на 29 октомври. Това демонстрират формалните данни от регистрациите в Общинската изборна комисия (ОИК). 27 партии, 6 обединения и два инициативни комитета ще вземат участие в предизборната акция в града под тепетата. Повечето от тях, с изключение на листа за общински съветници, ще имат свои претенденти за кмет на града и за районни кметове. Единственият самостоятелен претендент за кмет, повдигнат от Инициативен комитет, е пловдивчанката Мария Феркова. От през днешния ден до 26 септември всички политически сили би трябвало да разгласят своите листи и претенденти. От парламентарно показаните партии, ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, Има Такъв Народ и Движение за права и свободи към момента не са съобщили решенията си. С листа за съветници в новия локален парламент ще взе участие и необятна коалиция от 5 комунистически партии и русофили, става видно от регистрациите в ОИК. Както Дарик към този момент заяви претенденти за кмет ще има и партия „ Български напредък “ на Стефан Янев, коалиция „ Заедно за мощна община “ на някогашния заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, партия МИР, „ Глас национален “ на Светослав Витков и други

Kметът на Пловдив Здравко Димитров привиква съвещания за съставяне състава на секционните изборни комисии (СИК) за идните локални избори.Те ще се проведат от 11 часа в постройката на общината. На консултациите партиите и обединенията би трябвало да показват документално предложение за съставите на комисиите както и за аварийни членове на СИК.

========================================

Протест против рискова улица в Пловдив. Участъкът на ул. „ Петър Стоев “ е разкопан от месец. Протестиращите блокираха от 7:30 ч. до 8:30 ч. бул. „ Никола Вапцаров “ в регион „ Южен “. Недоволството им е против събирането на отпадни води и мощната неприятна миризма от тях. Засегнатите от ремонта по плана за построяването на Южния обходен колектор споделят, че няма техника, която да копае на мястото, има единствено служащи с лопати, които поправят тротоарите. От компанията реализатор настояват, че ВиК им дължи 11 млн. лева, а от Водното сдружение дават отговор, че всичко е разплатено, а желаната сума е индексация от страната, която ще се получи едвам след завършването на плана. Очакванията са до началото на ноември ремонтът да е завършен.

========================================

Пречиствателна станция за отпадни води строят в Стрелча. Проектът е на стойност близо 5 млн. лева и ще бъде изпълнен за 176 дни. Първата копка направи кметът на средногорската община инж. Георги Павлов. Мащабният план е финансиран от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС). С построяването на новото оборудване ще се реализира механично и биологично филтриране на отпадъчните води на Стрелча и тяхното обеззаразяване. Системата ще действа посредством довеждащ канализационен колектор на всички отпадни води от града, чието трасе ще е ситуирано по десния бряг на река Стрелчанска Луда Яна и стигащо до пречиствателната станция в местността Мечкерец.

============================================

Близо 7 млн. лева просрочени отговорности от налози и осигурителни вноски са събрани от НАП-Смолян през първите осем месеца на 2023 година Това е с близо 363 хиляди лева повече спрямо 2022 година При липса на подпомагане и заплащане от страна на длъжниците се стига до търгове за продажба на имущество. От приходната организация предлагат на жителите и сдруженията да употребяват електронните услуги на уеб страницата ѝ с личен идентификационен код (ПИК) или дипломиран електронен автограф (КЕП), с цел да ревизират дали имат отговорности и какъв е настоящият им размер. В случаите на формирано изпълнително произвеждане, клиентите, които изпитват финансови усложнения, могат да се извърнат към способния обществен реализатор, с цел да обсъдят подобаващи ограничения за застраховане и възнаграждение на просрочените отговорности.

===============================================

Емблематичната за Стария Пловдив къща „ Павлити “, по-известна като „ Синята къща “,официалното ще бъде открита през днешния ден, след реституция, траяла няколко месеца. Кметът Здравко Димитров, шефът на ОИ „ Старинен Пловдив “ доцент доктор Елена Кантарева-Дечева и зам.-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов ще показват сполучливото и предварително привършване на консервационно-реставрационните действия по възрожденската къща на пл. „ Света Неделя “. Сградата е недвижима културна полезност от национално значение. Събитието ще се означи с разкриване на галерия пиана от фонда на ОИ „ Старинен Пловдив “, която е част от програмата на „ Празници на Стария град “.

Информации на Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР