33-ма са задържани. Няма полиция, която да остави вандали да

...
33-ма са задържани. Няма полиция, която да остави вандали да
Коментари Харесай

СДВР: 33-ма са задържани. Няма полиция, която да остави вандали да рушат столицата

33-ма са арестувани. Няма полиция, която да остави вандали да разрушават столицата. Ако не се бяха намесили служители на реда може би щяха да изпотрошат цялото имущество и да има доста потърпевши. Задържаните от вчерашната вечер са 33-ма. Има малолетни лица.

Това съобщи директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов на брифинг след митинга против управлението на БФС нощес.

 

" Ако не бяхме подхванали тези дейности, може би целият град щеше да пламне. Имахме информация, че се приготвят коктейли " Молотов ", добави той.


" Както видяхте почитателите възпламениха полицейски бус. Насочиха се към Министерството на спорта, чупейки всичко по пътя. Има много потърпевши полицейски чиновници, както и поданици. Бройката е конкретизирана, само че непрекъснато излизат нови. "

 

Заместникът му Стефан Иванов дефинира конфликтите от четвъртък вечерта като „ невиждана експанзия ”. Той напомни и по какъв начин е протекъл самия митинг и изясни за какво се стигна до вандалски дейности от страна на недоволните. „ Ако нужно, ще сезираме прокуратурата ”, закани се зам.-директорът на Столичната полиция.

Равносметкатаа - тридесет и трима арестувани, измежду които и малолетни лица.

" По отношение на клиповете, които излязоха в обществените мрежи, ние сме се самосезирали ", прибавиха от Столична дирекция на вътрешните работи.

" Ако не бяхме подхванали тези дейности, може би целият град щеше да пламне. "

Протестът стартира видимо умерено към 17:30 ч., само че внезапно ескалира към 18:20 ч. Футболните ентусиасти започнаха да хвърлят бомбички и ракети против полицията. Униформените изкараха водното оръдие на барикадата и предизвестиха, че в случай че не спрат, ще бъде използвана мощ.

Полицията предприе ограничения и изтласка всички протестиращи по ул. " Гурко ". Започна да разпръсква почитателите. Органите на реда започнаха да постановат с палки и да пръскат със спрей - и тези на първа линия, само че и минувачите, чак към постройката на Министерството на спорта.

От Спешна помощ оповестиха за Българска национална телевизия, че 24-ма са потърпевшите при погрома през вчерашния ден. Седем жители са приети в болница - един във ВМА, един в ИСУЛ и петима души в " Пирогов ".

Вече са почнали дейности по издирването на отговорните за вандалските дейности, измежду тях почитатели на столични, пловдивски и варненски тимове. Част от провокаторите – ултраси, са арестувани. Иззето е огромно количество пиротехника, сигнални револвери, боксове, железни тръби и други неразрешени за носене на всеобщи събирания предмети.

Хората от заведение до Спортната палата се оплакаха от полицейски произвол. По думите им, откакто почитатели от улицата влезнали в него, служителите на реда, които ги последвали са удряли безсистемно всички гости. Използвали са и пикантен спрей.

Тази заран София се разсънва със следи от безредиците. Министерството на младежта и спорта е със счупени стъкла. Все още има камъни, павета, изгорели предмети изпочупени коли по улиците, макар напъните градът да се върне към естествения си темп. 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР