33,4 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция през периода януари-август

...
33,4 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция през периода януари-август
Коментари Харесай

За 8 месеца 33,4 милиона туристи са посетили Турция, 1.8 млн са българите

33,4 милиона задгранични туристи са посетили Турция през интервала януари-август гази година. Това е с 14% повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, оповестиха от Министерството на културата и туризма в Анкара.


През първите осем месеца на 2023 година над 3,3 млн. турски жители, пребиваващи в чужбина, са почивали в страната, с което общият брой на посетителите е достигнал 36,75 млн. Целта на Турция е да посрещне 60 млн. туристи и да генерира доходи от туризъм в размер на 56 милиарда $ през тази година.

По-рано този месец министърът на туризма Мехмет Ерсой изрази убеденост, че Турция е на път да реализира задачите в региона на туризма, които си е сложила за 2023 година Туризмът е един от главните източници на твърда валута за Турция. Според последните данни на Турския статистически институт (TÜİK) през първата половина на 2023 година приходите от туризъм в страната са се нараснали с 27% на годишна база до 21,7 милиарда $. Само през август задграничните туристически визити са се нараснали с 5,65% по отношение на същия месец на предходната година - до 6,7 милиона, демонстрират последните данни на Министерството на туризма.

Руснаците съставляват най-голямата група задгранични туристи. От януари до август 4,35 млн. съветски жители са посетили Турция, което съставлява 13% от всички идващи задгранични туристи. През същия интервал на предходната година малко повече от 3 милиона руснаци са почивали в Турция.

Германците заемат второ място с 4,08 млн. души, което е повече от 3,85 млн. немски туристи през интервала януари-август предходната година, следвани от британците с 2,65 млн. души.

През първите осем месеца на 2023 година Турция е посрещнала и 1,8 млн. българи и 1,5 млн. ирански туристи.

Истанбул е бил най-популярната дестинация на задграничните туристи. От януари до август 11,5 млн. задгранични туристи са посетили мегаполиса.

Анталия, на брега на Средиземно море, се подрежда на второ място с 10,2 милиона. Провинцията е изключително известна измежду съветските туристи.

Хотелиерите в провинцията настояват, че с покачването на температурите над сезонните правила туристическият сезон в Анталия ще продълж доникъде на ноември тази година и че градът е очевидец на приток на резервации от западноевропейски страни. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР