33,2 млн. лева е проектобюджетът на община Варна във функция

...
33,2 млн. лева е проектобюджетът на община Варна във функция
Коментари Харесай

33 милиона лева за култура и спорт се предвиждат за 2019 г. в бюджета на Община Варна

33,2 млн. лв. е проектобюджетът на община Варна във функционалност „ Култура, спорт, почивни действия и религиозно дело “ за 2019 година Спрямо миналогодишния бюджет има нарастване с 16,4 млн. лв., което се дължи главно на семейството на Варна за Европейски град на спорта. Проекторамката за просвета беше разисквана и утвърдена на днешното съвещание на отрасловата комисия към Общински съвет – Варна.

За честване на национални и градски празници, културни събития и естетизация на градската среда за планувани близо 3,84 млн. лв.. В тази сума е включен бюджетът за фонд " Култура ", който тази година е 1,12 млн. лв. и бележи нарастване от 120 хиляди лв..

За зоопарка, който е част от функционалността, са заделени 1,76 млн. лв.. С 1,2 млн. лв. от тях ще бъде направена реорганизация и рационализация на зоокъта.

Два варненски храма ще получат 700 хиляди лв. от общинския бюджет. Средствата ще бъдат употребявани за довършителни работи по построяването на храм „ Св. Прокопий Варненски “, както и за ремонт на покрива и на отоплителната апаратура на Катедралния храм „ Успение Богородично “. Общината ще отдели средства и за ремонт на джамията в кв. „ Аспарухово “.

В бюджет 2019 година са планувани също средства за закупуване на гориво за част културните институти на Варна. И през тази година общината ще заплати общо 60 т. гориво за двете здания на Театрално-музикалния продуцентски център и 18 т. за Кукления спектакъл, за което в бюджета са планувани 100 хиляди лв..

Предстои общата финансова рамка да бъде прегледана и от ПК „ Финанси и бюджет “, преди да бъде дефинитивно призната от Общинския съвет.

На днешното съвещание съветниците преизбраха външните специалисти към фонд „ Култура “, чиито мандат изтече. Предвид обстоятелството, че работата на досегашните експерти е извънредно сполучлива, бе решено те да продължат да правят оценка планове и през идващия мандат на комисията. В състава на Експертния съвет влизат Симеон Лютаков („ Сценични изкуства ”), Кремена Цанкова („ Визуални изкуства ”), Росица Тодорова („ Литература ”), арх. Владимир Попов („ Културно-историческо завещание “), Димитър Дермански („ Филмово изкуство “) и Страцимир Павлов („ Музика “).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР