32 класни лекоатлети се впускат в битка за златото и

...
32 класни лекоатлети се впускат в битка за златото и
Коментари Харесай

Маратон Варна предизвиква ентусиасти в дестинации с различна дължина

32 класни лекоатлети се впускат в борба за златото и за възстановяване на върховете на Маратон Варна. Стартът е на следващия ден в 09:30 ч. пред Операта на площад „ Независимост “ и в него се чака да се включат няколко хиляди участници за обособените дисциплини, а точно: 10.5 км., 21 км., класическата 42.195 км. и всеобщият крос на 2 км.
В последния миг бе входирана една доста авторитетна поръчка. Кениецът Бернард Санг дойде нощес във Варна с впечатляваща визитка: персонално достижение 2 часа и 10 минути от маратон в Китай преди две години, резултат 2 часа и 13 минути за осмото място в Истанбул и 2 часа и 14 минути за успеха в Израел тази година. И още – злато от полумаратона в Киев с време 1 час и 3 минути през предишния месец. Във Варна към този момент е и мароканецът Хамиз Бакари. Той е с персонален връх 2 часа и 11 минути.
В класическата отдалеченост на 42.195 км. ще забележим Ахмет Насеф. Представителят на Италия, който е с марокански генезис и е женен за българка, ще пази купата си от предходната година и ще гони трета победа за последните четири години във Варна. Сред елитната група ще бъде и вторият от предходната пролет Абел Роб. Представителят на кенийската школа е вицешампион на Софийския маратон. Кенийската армада се укрепва от спечелилия на Маратон Стара Загора преди месец Осеа Тюей, изпреварил тогава единствено с три секунди в инфарктен заключителен спринт Ахмет Насеф. Във Варна ще забележим още елитни бегачи, като Юсеф Сбаи от Мароко, Жан Симукека от Руанда и други.
Рут Матебо ще преследва трета поредна победа по варненските улици и ще се опита да усъвършенства личния си връх на трасето. Припомняме, че Рут се прочу с това, че две следващи години завоюва независимо огромните бонуси от по 20 000 лв., като най-добре показала се в българската маратонска верига. Тя обаче ще срещне мощната опозиция на сънародничката си Джейн Мбого, идваща като победителка на полумаратона в Клуж този месец с 1 час, 16 минути и 15 секунди. Още една атлетка добавя кенийската тройка – Керълайн Чероно е с персонален резултат 2 часа и 40 минути от маратон в Италия. Мароканската школа ще бъде показана от Илхам Ел Маруди, спечелила бронз в Стара Загора преди месец.
Много авторитетна ще и групата на предстоящите водачи в полумаратона. На старт по 21-километровото трасе ще застанат трима кенийци. Хилари Майо играч с по този начин наречения „ сребърен етикет “ на ИААФ и персонален връх 1 час и ч мунита. Вайклиф Бивот също е от „ сребърната колония на ИААФ “, победител на маратона в Загреб, а персоналното му достижение в класическата отдалеченост е 2 часа, 9 минути и 55 секунди. Матю Косгей пък е първенец от Маратона в Букурещ в 10-километровата отдалеченост тази година с резултат 29 минути и 15 секунди.
При дамите кенийската школа ще бъде показана от Рут Мбата, тя има персонален връх от 1 час, 13 минути и 16 секунди. Във визитката й е вписана купа на 21 км. от Стара Загора преди месец. Джейлани Кемутай е със подобен личен връх от 1 час, 13 минути и 13 секунди и победа на маратона в Познан (Пол). Еулитер Тануи пък има 2 часа и 38 минути за 10-ото място на Маратона в Барселона. Личният й връх на класическото разстояние е 2 часа и 34 минути. Елитната група се добавя от мароканката Абида Езамзами.
Тази година Варна е с купата „ Европейски град на спорта “, което ще направи събитието още по-колоритно и особено. Във връзка с самодейността са планувани доста съпътстващи интензивности, които да трансфорат маратона в същински празник за жителите и гостите на града. По време на маратона ще бъдат наградени и призьорите в националните студентски шампионати. На сцената пред Операта ще бъдат приветствани първенците в национална Универсиада 2019, хазаин на която тази година е Варна. В тези надпревари вземат участие над 1 000 студенти, състезатели в 12 типа спорт.
Освен класическите дистанции ще има и градски крос от 2 км., който ще е част от самодейността Световен ден на предизвикването. Това е най-голямото спортно събитие за всеобщ спорт, което се организира под егидата на Международната асоциация спорт за всички (ТАФИСА) от 1983 година в целия свят. Целта е да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – проведено или самостоятелно.
Записванията за 2 км. са отворени преди старта в деня на маратона. Проявата дава опция на всички искащи да се включат в този ден, без значение под каква форма, с най-малко 15 минути дейни спортни занимания, като всеки участник в дистанцията ще получи ваучър за своето присъединяване и ще взе участие в лотария за доста награди (колела, топки, раници, спортни екипи и други).
Маратон Варна ще бъде по одобреното трасе, което през предходната пролет претърпя леки корекции в частта му в Морската градина с цел да направи надпреварата по-комфортно за участници и фенове. То бе лицензирано от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) и разрешава резултатите да бъдат публично приети в ранглистите. Старт/финалът още веднъж е на площад „ Независимост “ пред Операта тъкмо в 09:30 ч. След прекосяването по централната пешеходна зона, маршрутът навлиза в Морската градина и там към този момент се вие по алеята около самия бряг. Така бегачите още веднъж ще бягат измежду зеленината на парка, само че този път пред очите им ще бъде и морският небосвод.
Маратон Варна е част от получилата към този момент голяма известност атлетическа верига под мотото „ Бягането като метод на живот “. Поредицата от маратони започва на 31.03.19 година в Стара Загора и ще приключи през есента.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР