32-годишния шофьор Изет Петелов, причинил смъртта на пешеходец в Пловдив,

...
32-годишния шофьор Изет Петелов, причинил смъртта на пешеходец в Пловдив,
Коментари Харесай

Мъжът, убил пешеходец в Пловдив, сменил колата си, за да покрие следите си

32-годишния водач Изет Петелов, предизвикал гибелта на пешеходец в Пловдив, застана през днешния ден пред съда. Той е арестуван, откакто на 28 януари 2023 година в  Пловдив, на ул. „ Шумен “, при ръководство на товарен автомобил „ Рено Мастер “, е блъснал и умъртвил 59-годишния Кирил А., като след това е избягал от местопроизшествието.
Прочетете още
Шофьорът е хванат от полицейските чиновници няколко часа след пътното произшествието в региона на Гоце Делчев. Той е бил тестван с техническо средство за приложимост на алкохол и наркотични субстанции, като пробите са били негативни. Взета му е кръвна проба и е назначена химическа експертиза. Свидетелството за ръководство на автомобил му е отнето. По делото са осъществени процесуално-следствени дейности - разпити на очевидци, назначени са и други експертизи и други

Държавното обвиняване изиска за Петелов най-тежката мярка за неотклонение, защото има задоволително доказателства, че точно той е бил зад кормилото на буса. Според прокурора има заплаха в случай че бъде пуснат с по-лека мярка, да се укрие. Изет  Петелов, откакто е прегазил пешеходеца, тръгнал да бяга, а очевидци са пробвали да го спрат. Въпреки това той е напуснал местопроизшествието.  Напускайки Пловдив, виновният водач е отишъл в Гоце Делчев,  където благодарение на свои родственици сменя автомобила, който ръководи. Бусът от произшествието е даден на различен човек. 

Според държавното обвиняване, мъжът не е обезопасил шофирането си обратно. В обясненията си пред проверяващите очевидец, който е бил пасажер в буса е декларирал, че той го е направлявал с думите- “Давай, давай. Спри, стой, умъртви го ”. В хода на делото прокуратурата показа информация от КАТ, която демонстрира, че Петелов е нарушавал и различен път разпоредбите по пътищата. За това закононарушение се плануват от 3 до 15 години отнемане от независимост.

Защитата на Петелов изиска от съда да не бъде почетено настояването на Окръжна прокуратура- Пловдив. По думите на юрист Петрелийски, подзащитният му няма заплаха да се укрие или да извърши друго закононарушение, поради, че се грижи за малолетните си деца и жена си. Той добави, че Петелов не е осъждан до в този момент, по тази причина изиска по-лека марка, като “домашен арест ” или “гаранция ”. Юристът означи, че няма данни къде тъкмо е минал пешеходецът. Според него не е правилно, че обвиненият не е оказал помощ. След като е чул “спри, стой умъртви го ”, Петелов е спрял незабавно и слязъл от микробуса, като е отишъл със другият пасажер да видят какво се случва. Първото, което създали двамата е да издърпат индивидът, а той е бил жив и в положително положение, даже им е споделил “оставете ме ”,каза Петрелийски.

Адвокатът добави, че до момента в който са държали потърпевшия, обвиненият е бил ударен в слепоочието, от хората, които се намирали в този квартал. Свидетелят, който е бил също в микробуса, е споделил да бягат, тъй като се задавала група от хора, които са носили камъни. “Те се стреснали точно поради това. В момента можеше да имаме три жертви, в случай че не бяха избягали. Докато е пътувал по автомагистралата той получил позвъняване от Столипиново, което било за опасност. След като му се обажда наново от полицията, подзащиния ми не е бил сигурен, че това е чиновник на Министерство на вътрешните работи, ” описа още юристът.

“Той самичък се е предал в районното ръководство на Гоце Делчев, никой не го е арестувал ”, приключи юристът. По думите на съдията и прокуратурата обаче, Петелов е бил спрян за инспекция и тогава чак е арестуван.

В последните си думи към съда, обвиненият сподели,че съжалява за станалото, само че когато е желал да оказа помощ, са му попречили от квартала.

Съдът откри, че в случай че Петелов бъде пуснат с по-лека марка има заплаха да се укрие и го остави в ареста. Решението може да бъде обжалвано. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР