32-годишен жител на павелбанското село Долно Сахране беше спасен по

...
32-годишен жител на павелбанското село Долно Сахране беше спасен по
Коментари Харесай

Стъкло преряза врата и белия дроб на алпинист в Казанлък, лекарите го спасиха

32-годишен гражданин на павелбанското село Долно Сахране беше избавен по знамение от интердисциплинарен екип на старозагорската УМБАЛ "Проф. доктор Стоян Киркович " откакто е бил докаран по неотложност с безусловно срязана от стъкло шия и повреден от острието бял дроб, написа "Монитор ".

Инцидентът с младия мъж е станал на 5 август до момента в който Кемал Рамадан ремонтирал остъклена тераса на висок етаж в центъра на Казанлък.

Лекари от Русе избавиха 15-годишно момиче след 76 дни в кома

Внезапно голямо парче стъкло се откъсва и забива вдясно от ключицата, острието потъва надълбоко в тялото и засяда безусловно в белия дроб. Мъжът, който от много години се занимавал професионално с алпинизъм и е деятел на клуба по спелеология при Търговско дружество "Орлово гнездо " висящ на осигурителното въже и единствено случайността го избавила от съвсем сигурна гибел, описват очевидци на случилото се.

Парамедиците от незабавния център в Казанлък съумели да тампонират раната, само че в това време Кемал изгубил близо 3,5 л кръв, споделя доктор Христо Запрянов от клиниката по съдова хирургия в Стара Загора, който е бил дежурен при идването на колата за спешна помощ.

Острият борд на стъклото срязал няколко от вените, в това число и юголарната, при махането на тампона кръвта изригнала като шадраван. Операцията траяла близо два и половина часа, на пациента били прелени 8 банки кръв, в това време излезли и резултатите от бързия тест за COVID-19, откъдето станало ясно, че напълно неотдавна е преболедувал, само че без да има признаци. Заради тежкото пострадване и сложността на интервенцията в незабавно образувания екип са се присъединили с изключение на доктор Запрянов още шефът на клиниката проф. Таньо Кавръков, специализантът доктор Лефтер Насто, доктор Даниел Вълчев, доктор Николай Колев и анестезиолозите доктор Петко Михайлов и доктор Тинка Расолкова.

Седмица след интервенцията положението на Кемал Рамадан и към този момент устойчиво и се чака скорошното му изписване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР