32 г. след 10 ноември отново се нуждаем от обединение

...
32 г. след 10 ноември отново се нуждаем от обединение
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: В стремежа си да си осигури втори мандат Радев доведе нацията до безпрецедентно разделение


32 година след 10 ноември още веднъж се нуждаем от обединяване и възприятие за независимост

На страната й би трябвало устойчиво демократично държавно управление, Радев подклажда враждата сред партиите, сподели претендентът за президент

„ 32 години след 10 ноември 1989 година България още веднъж е изправена пред избор и има потребност от смяна. В устрема си да си обезпечи втори мандат Румен Радев докара нацията до невиждано разделяне. Галопиращата инфлация и здравната рецесия оставят българите с чувство за обърканост. Хиляди наши сънародници са застрашени през задаващата се тежка зима да останат без работа и приходи. Фирми са застрашени от банкрут. Страната се нуждае от устойчиво демократично държавно управление, което да взема решение насъбраните през последните месеци проблеми. На всички обезверени българи желая да кажа, че излаз има. Ние им подаваме ръка! Нека отхвърлим юмрука на омразата, дано се върнем към полезностите и вярата, които 10 ноември ни донесе “.

Това обръщение насочи проф. Анастас Герджиков на проведена от Съюз на демократичните сили кръгла маса във връзка годишнината от демократичните промени в България. Кандидатът за президент изнесе лекция на тематика „ Възстановяване на държавността и национално обединяване “.



„ Романтиката на прехода вървеше един до друг с упованията за възстановяване на икономическата обстановка и за политическа непоклатимост. Да, имаше прогрес през годините, само че не задоволителен. А през днешния ден страната е сложена пред следващото тестване “, сподели проф. Герджиков. Демокрацията ни даде правото на избор, което е по едно и също време и огромна отговорност, добави той.

„ Днес от нашия избор зависи изходът от рецесията. 32 години след началото на демокрацията над обществото надвисна сянката на тоталитарните похвати - още веднъж имаме опасения задоволително почтени ли ще бъдат изборите, притискат се хора, появяват се машини за гласоподаване отвън сертифицираните с неубедителни пояснения с каква цел ще бъдат употребявани “, сподели още претендентът за президент.

Проф. Герджиков удостовери, че дружно с претендента за вицепрезидент Невяна Митева ще работят за обединяването на страната. „ В два поредни Народното събрание, Румен Радев не направи задоволително, с цел да могат политическите сили да намерят път едни към други и да сформират държавно управление. Напротив – той подклаждаше враждата сред партиите и по този начин за трети път в границите на една година сме на избори, а политическата рецесия и неработещите институции ни пречат да се оправим със здравната, ценовата, просветителната и икономическата рецесия. Ние желаеме цялостна смяна на политическия жанр, ще търсим обединяване против рецесията и ще създадем всичко допустимо партиите да намерят метод да образуват постоянен постоянен кабинет “, сподели проф. Герджиков.



Кандидатът за президент сервира цветя на паметника „ Берлинска стена “ край НДК. Парче от опустошения знак на разделянето е изложено в центъра на София, покрай Мемориала на жертвите на тоталитаризма. Пред паметника проф. Герджиков описа за вълнението си при отварянето на пропускателните пунктове на Берлинската стена в нощта на 9-ти против 10-ти ноември 1989 година, на което той е участвал персонално като студент в Берлин. „ След десетилетия на разделяне на немския народ, хората от двете страни на стената за първи път се събраха, просълзени от наслада, тъй като бяха извоювали с митингите си дълго чаканата независимост “, сподели още проф. Герджиков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР