32 000 литра дизел, дарени от 17 търговци на гориво,

...
32 000 литра дизел, дарени от 17 търговци на гориво,
Коментари Харесай

С лопати, ботуши и стари пожарни автомобили: доброволци се стичат към пострадалите райони в Германия

32 000 литра дизел, дарени от 17 търговци на гориво, са доставени още в ранните утринни часове в региона на Зинциг - един градовете, най-тежко потърпевши от наводненията в Германия. Дизеловото гориво се разпределя гратис на всички, които оказват помощ за разчистването на провалите с трактори, багери, камиони и бусове.

Един от първите " клиенти " е Расим Червидаки, който от седмица насам обикаля с булдозера си да оказва помощ на нуждаещите се. Самият той имал шанс - домът му е нависоко и не е обиден от наводненията. Но и той, и фамилията му са твърдо решени да оказват помощ по всякакъв начин на жертвите от естествената злополука. Синът на Расим също взе участие в работата по разчистването с багера си.

Готовността за помощ е голяма

" Най-много оказват помощ хората по места ", споделя берлинският специалист по естествени произшествия Мартин Фос. Солидарността и готовността за помощ са големи, мнозина са впечатлени до какви мащаби стигат. Но както е открито от науката от десетилетия насам - при произшествия хората по предписание се държат извънредно солидарно, акцентира Фос.

Като да вземем за пример Хуберт Шилес, който с риск за живота си оказал помощ със своя екскаватор да се разчисти блокираният отток на една язовирна стена. И по този начин избавил над 10 000 души, които биха били директно наранени при разкъсване на стената. С багера си се е впуснал да оказва помощ и Карстен Щайнер, пропътувал цели 300 километра на лични разходи, с цел да стигне до Зинциг. " Огледайте се, хората тук са в доста по-лошо състояние от мен ", споделя той. Щайнер отмества от пътищата заседналите коли, след което разчиства струпалите се тиня и отпадък.

Всеки оказва помощ с каквото може

Сред героите на деня е и Макс Дирон, който е пристигнал в Ремаген да изпълни с гориво една остаряла пожарна. Дирон търгува със остарели коли в Бон и в този момент е намерил ново приложение на колекционерските возила, които се оказват доста потребни в тази обстановка. Към 17 ч. тимът на помагачите се усилва - идват тези, които са свършили работа, носейки метли, лопати, ръчни колички, гумени ботуши и всичко останало, от което има потребност в засегнатия регион. " Вече сме оправили 12 къщи ", споделя Дирон и изяснява, че неговите остарели пожарни могат да минат и по пътища, по които модерните коли не съумяват.

Койро не разполага със специфичен автомобил, само че все пак желае да оказва помощ, идва в спешния район с някой от особено проведените рейсове. Те транспортират по към 1000 души всекидневно. Организаторът на транспортите Марк Улрих се досетил, че би настъпил същински транспортен безпорядък, в случай че всички дойдат да оказват помощ с персоналните си коли - освен това състояние колите за спешна помощ и разчистващите коли не биха имали от кое място да минат. Така му хрумнала концепцията с рейсовете. Графикът и местата на потегляне се разгласяват във Facebook.

А когато помагачите си отидат?

Същевременно Улрих се безпокои от това какъв брой дълго ще се резервира готовността за помощ - позволява, че водната злополука ще бъде изместена от други тематики. Експертът по злополуките Волф Домбровски допуска, че ентусиазмът ще спадне. " Хората, които оказват помощ, в множеството случаи са работещи. Имат фамилии, деца, родственици. А и прелестното възприятие, че си необходим воин и си извънредно потребен, в един миг се изчерпва. Тогава си казваш - би трябвало отново да работя и да се грижа за фамилията си. Или пък силите понижават ". Най-късно в този миг би трябвало оказването на помощ да се поеме от експерти, споделя Домбровски. " Тогава главната работа ще е свършена и няма да има потребност от повече спонтанна помощ ". И ще стартира реконструкцията.

Автор: Матиас декор Хайн
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР