310-килограмов глиган бе отстрелян в местност над Ардино. Огромното диво

...
310-килограмов глиган бе отстрелян в местност над Ардино. Огромното диво
Коментари Харесай

Гръмнаха 310-килограмов звяр в Родопите

310-килограмов глиган бе отстрелян в околност над Ардино. Огромното диво прасе в никакъв случай до момента не е забелязвано от ловците и нито един от тях не е подозирал, че в чукарите броди сходно чудовище. Слуката застига 65-годишния авджия Янко Здравков в събота в местността Хаваз в региона на село Гърбище край Ардино. Рано сутринта той и сътрудниците му от ловна тайфа " Ардино 1 " с ръководител Салим Фейзулов се насочат по горските пътеки към вътрешността на планината.
 Гръмнаха 310-килограмов звяр в Родопите

" Заех място на първата пусия. Направих си столче от камъни и зачаках. Около 8,10 ч. кучетата започнаха да лаят и подгониха животни. По едно време вляво от мен започнаха да шумолят храстите зад буковата гора. Изведнъж се появи той. Беше нещо велико! Нещо ужасно! Нещо голямо! Никога до момента не бях виждал сходен глиган! Помислих го за мечка. Гледам му сурата - глиган е! Беше като мрачен буреносен облак, а се движеше постепенно и тържествено, като манекенка на подиум ", споделя авджията.

Опитът на Янко му подсказва, че преди всичко, би трябвало да резервира успокоение, да вдигне пушката и да се прицели зад ухото на животното. " Запазих самообладание и постепенно започнах да се приближавам перпендикулярно към него. Успях да скъся дистанцията сред нас на към 14-15 метра. Глиганът не ме виждаше, а аз имах към този момент доста добра позиция за изстрел ", продължава описа си родопският ловджия. Планът на Янко сработва. Изстрелът е като по учебник и попада на сантиметри зад ухото на страховития глиган.

Падна и стартира да се въргаля надолу в пропастта. Мина минимум 250 метра. Чупеше и трошеше наред клони, шубраци и дървета. Чак долу се спря и грохна. Най-важното в тази ситуация бе, че резервирах цялостно успокоение и въобще не се уплаших. Много хора биха се паникьосали на мое място и ще стрелят най-малко 5-6 пъти в тялото ", връща лентата обратно балканджията, които е първият касапин на домашни свине в Ардино и ловък ловджия в планината.

Традицията на ловната дружинка е още на място глиганът да се разфасова на обособени елементи. Но когато авджиите идват при прасето и съзерцават тялото на невиждания до момента образец, вземат решение непременно да го закарат цяло до базата, с цел да си създадат фотоси и слуката да се увековечи.

" Веднъж на 100 години пада сходен глиган. Карам 66-а година и сходен звяр не съм виждал в никакъв случай. Глигите му са към 24 сантиметра и хубавото е, че са непокътнати и двете. Възрастта на животното е към 8-9 години ", споделя още Здравков.

След като авджиите го одират, не откриват нито една сачма и бренеке в тялото на убитото животно. Оказва се, че никой до момента не е виждал царя на глиганите и не е стрелял по него. И малко на брой са тези, които имат вяра, че с един-единствен изстрел може да падне чудовището на Родопите. Сега се чакат резултатите от тестът за трихинелоза, с цел да знаят ловците дали ще хапнат глигана, или той ще бъде изгорял.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР