31-вия протестен ден започна под знака на нова палаткова блокада.

...
31-вия протестен ден започна под знака на нова палаткова блокада.
Коментари Харесай

/на живо/ Ден 31: Народът VS. властта. Недоволството не стихва /видео и снимки/

31-вия протестен ден стартира под знака на нова палаткова обсада. Снощи протестиращите си върнаха назад “Орлов град ”, а полицията не посмя да отстрани лагера. Такава поръчка обаче бе дадена през днешния ден от Столична дирекция на вътрешните работи, които обявиха, че ще отстранен блокадата в късните часове на днешния ден. Бунтовете против властта на стопират към този момент цялостен месец. Хронологията на днешния ден следим онлайн.


23.00 ч.

Дъждът в региона на Орлов мост утихна за малко и хората, скрити под палатките и тентите, започнаха последователно да излизат на булеварда. Обстановката към този миг е спокойна. От време на време се чуват викания и свирки.

Усеща се обаче, че хората тръпнат в очакване. В региона се виждат патрулки, както и бус на жардармерията. Бусове с полиция има и в региона на жълтите павета, към постройката на Народното събрание.

Блокадата на основното кръстовище продължава и до този миг.

Няколко минути по-късно обаче дъждът се ускори.

.

.
Снимка: БГНЕС

22.20 ч.

Дъждът довечера не стопира, само че все пак в региона на Орлов мост продължава упорството на жителите. Край възобновената обсада, станала известна като " Орлов град " са стотици хора. Заявката е, че мощното наличие ще се задържи през цялата нощ.

Причината за гражданското твърдоглавие е по-ранното изказване на столичната полиция, в което органите на реда обявиха, че ще изчакат дребните часове на деня, с цел да разчистят блокадата.

21.40 ч.



Въпреки проливния дъжд стотици жители към този момент са в региона на палатковата обсада, станала известна като " Орлов град ". Обстановката в региона е спокойна.

.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

.
Снимка: БГНЕС

.
Снимка: БГНЕС



21.14 ч.

Започна протестното шествие в сърцето на столицата. Демонстрантите се движат по жълтите павета и ще се причислят към протестиращите от палатковата обсада на Орлов мост.

С чадъри и дъждобрани и макар дъжда протестиращите са хиляди.


.
Снимка: БГНЕС

20.30 ч.



" Влязохме в дни, в които ни заплашват всякакви служители на реда от Столична дирекция на вътрешните работи, министри и... който свари. Затова взех решение да ви развеселя.

Понеже " не ни подслушват телефоните " с Николай Хаджигенов и Велислав Минеков си казахме, че ще блокираме автомагистрала " Марица ". След като разбрахме, че управляващите добре са разбрали какво си приказваме, пуснахме и известие в страницата на " Отровното трио ", в което призовахме жителите да не вървят през днешния ден към Турция по Автомагистрала " Марица ".

И тъй като " не ни подслушват ", бяха изсипали сума жандармерия на автомагистралата... Бяха изпратили полиция и бодри катаджии.

Осигурихме една добра екскурция на органите на реда, тъй като им изтръпнаха краката в София. Отклониха и тировете.

Явно добре се чуваме по телефоните, а не ни чувате през микрофоните. Чуйте ни добре - това, което ви споделяме е: Оставка! ", съобщи от протестната естрада пиар специалиста Арман Бабикян.

Протестиращите сготвиха " Министерски омлет "

След изказването на Арман Бабикян към постройката на Министерския съвет полетяха яйца и домати.

20.22 ч.

Дъждът не спря протестиращите и край фонтана пред Президенството към този момент се е събрало огромно голям брой. Протестите не престават с цялостна мощност към този момент 31 дни. Чуват се бурни крясъци " Оставка ".

20.10 ч.

Под прозорците на властта гладко нараства броя на присъстващите протестиращи. Пред постройката на Министерския съвет към този момент се намират към 500 души. Чуват е апели протестиращите да не се поддават на провокации от страна на полицията.

ФрогНюз напомня, че по-рано през днешния ден от Столична дирекция на вътрешните работи оповестиха, че в късните часове на днешния ден палатковите блокади, които бяха издигнати наново ден след тяхното унищожаване, ще бъдат отстранени.



" Въпреки трагично мрачното време тук, на Орлов мост има хора. Блокадата продължава. Днес е изключително трагично освен поради времето, само че и тъй като полицията насочи много явни закани и ултиматуми към протестиращите. Баха изречени куп неистини - полицията се пробва да трансферира отговорността на жителите за това, което се готвят да създадат. Заплашиха, че още веднъж ще нападат лагера ", съобщи от протестната обсада " Орлов град " Христо Иванов от " Демократична България ".

20.00 ч.

За следващ ден митинги има и в други елементи на страната. Вече ви съобщихме за акциите на българското Черноморие в област Бургас - демонстрации имаше на плажа край лятната резиденция на Ахмед Доган, както и край подпорната стена на Алепу.

Протест има и в град Варна . Това е следващата проява, която се организира в морската столица. Към момента там ситуацията е спокойна. Все още протестиращите се събират в региона край палатковия лагер. В региона има и полиция. Възможно е тя да попречва жителите, в случай че те се опитат да разположат палатки и да вдигнат обсада.

Граждани се събират на проява и в Пловдив .

19.30 ч.

Въпреки дъжда в региона на " Триъгълника на властта " към този момент се събират хора. Заради излезлият мощен вятър в столицата протестиращите държат палатките, опънати през миналата нощ пред Министерския съвет.

В региона на Орлов мост също са се събрали десетки хора. Заради дъжда те са скрити под разпънатите там шатри. Към момента демонстрациите минават умерено.



През днешния ден две акции бяха извършени по родното Черноморие - плажуването край летните сараи на Ахмед Доган и протестния плаж край подпорната стена на Алепу.

В средата на седмицата ситуацията също бе извънредно нагорещена на фона на конференцията на ръководещата партия ГЕРБ. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до конфликти. Имаше принуждение и над публицисти.

По време на конференцията министър председателят Борисов съобщи, че ще беседва с съдружните си сътрудници в лицето на Оперативна програма и ще предложи разновидности. Сред тях е и държавното управление да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че сходен сюжет не стои на масата на обединението.

ФрогНюз напомня, че голямото неодобрение избухна откакто прокуратурата нахлу в постройката на Президентството, с цел да арестува чиновници от администрацията.

Безпрецедентния ход бе избран като тъпчене на Конституцията и посегателство върху суверенитета на страната. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи несполучлив опит да дебаркира на българския бряг покрай лятната резиденция на Ахмед Доган.

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово вървене на охранителен плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче към този момент бяха симпатизанти на Движение за права и свободи, пристигнали в региона още предходната вечер. Имаше предизвестия за експлоадиране на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

Акция “Росенец” 2 имаше и преди няколко дни, когато някогашният правосъден министър и водач на “Демократична България” Христо Иванов отиде на място, с цел да ревизира поставена ли е още веднъж ограда на общинския път, който води до държавния плаж. Оказа се, че оградата е била отстранена отчасти, като Иванов не изключи опцията това да се е случило краткотрайно.

Протестите се разгоряха и на фона на нестихващи кавги във властта - припомняме за изтеклите скандални записи и фотоси. Последният запис се появи в пространството предходната седмица.

На фона на разгарящото се гражданско неодобрение министър председателят Борисов разгласи, че е изискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На идващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на съмнение, който предстоящо не мина. Известни рокади в кабинета имаше, само че жителите не престават да недоволстват.

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на Съединени американски щати и Франция у нас.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР