31-ото издание на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019

...
31-ото издание на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019
Коментари Харесай

Европейският конкурс за млади учени събира световни експерти в София

31-ото издание на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019 ще се състои от 11 до 18 септември в София. То ще бъде посетено от изтъкнати учени, които ще вземат участие в полемиката " Научно кафене ", оповестиха уредниците.

На срещата, на 16 септември, от 17.30 часа в зала 11 на НДК учените ще дискутират по тематиката " Европа през 2050 година " и ще дават отговор на въпроси от публиката, свързани с ролята на науката и с технологиите в построяването на европейското бъдеще.

Специалните посетители, с които българските учени, както и интересуващите се от нововъведения и технологии, ще обменят познания и опит, са проф. Питър Литълууд - английски физик и професор в Чикагския университет с експертиза по физика на кондензираната материя, проф. Григори Кабатянски - професор в Института по проблеми на предаването на информация за Руската академия на науките, проф. Диана Мишкова - професор по история и шеф на Центъра за университетски проучвания в София, и доктор Клеър Лий - постдокторант по физика на обикновените частици. Той работи в Националната лаборатория " Брукхейвън " към американското министерство на енергетиката.

Съпътстващата стратегия на научния конгрес включва и Ден на отворените порти на 16 септември - от 9.30 до 16.00 часа, в Интер експо център в София. Там гостите ще могат да прегледат щандовете на участниците и техните планове.

Европейският конкурс за млади учени EUCYS 2019 ще приключи с аудио-визуалния театър " 140 BPM " , който се провежда за празника на София. Спектакълът ще включва DJ шоу с музика, варираща от фолклорна музика през джаз до класика, както и 3D показване на значими забележителности, исторически фигури, както и на фрагменти от известни литературни произведения, свързани със столицата. Програмата ще приключи в 22.00 часа с тържествена заря.-->

Европейският конкурс за млади учени дава опцията на младежи от целия свят - сред 14 и 20 години, да показват своите разработки в науката пред някои от най-изтъкнатите учени в света , както и да се срещнат, и обменят познания и опит със свои връстници, имащи сходни ползи. България взе участие в състезанието от 1998 година под егидата на Министерството на образованието и науката, което, взаимно с Института по математика и информатика към Българска академия на науките, осъществят концепцията за организирането на състезанието в България. Тази година има рекорден брой поръчки за присъединяване - 150 участници от 39 страни ще показват 100 плана.

В българския тим ще са младите учени Звездин Бесарабов, Андрей Гиздов и Николай Пашов, които имат богат опит в интернационалните научни надпревари. Тези участия се реализират с поддръжката на МОН и са част от програмата му за насърчаване на младите гении.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР