31-годишната Хелън Тонер е сравнително неизвестен академик от Австралия, докато

...
31-годишната Хелън Тонер е сравнително неизвестен академик от Австралия, докато
Коментари Харесай

Битка за власт: Версията на Хелън Тонер за сблъсъка със Сам Алтман

31-годишната Хелън Тонер е относително незнаен учен от Австралия, до момента в който не става един от четиримата членове на борда, уволнили Сам Алтман от OpenAI – компанията, на която той е съосновател.

Попадналa в светлината на прожекторите по време на свалянето и завръщането на Алтман като основен изпълнителен шеф предишния месец, Тонер се обрисува като знак на напрежението сред бранителите на сигурността на изкуствения разсъдък и тези, които дават приоритет на софтуерния напредък.

Тя твърди, че не сигурността е повода бордът да желае да уволни Алтман, а по-скоро неналичието на доверие. В този подтекст уволнението му е в сходство със задължението на борда на OpenAI да подсигурява, че системите за изкуствен интелект са построени отговорно, споделя тя в изявление за The Wall Street Journal.

„ Нашата цел при уволнението на Сам беше да укрепим OpenAI и да го създадем по-способен да реализира задачата си “, добавя Тонер.  

Тя се придържа към това разбиране, когато на фона на протеста на чиновниците против уволнението на Алтман, юрист на OpenAI ѝ споделя, че може да наруши доверителните си отговорности, в случай че решението на борда докара до разпадането на компанията, споделя Тонер.

(Съгласно американската правна система доверителното обвързване е юридическият термин, описващ връзките сред две страни, който задължава едната да работи само в полза на другата.)

„ Адвокатът твърдеше, че би било нелегално да не подадем оставка неотложно, тъй като в случай че компанията се разпадне, ще нарушим доверителните си отговорности “, показва Тонер пред WSJ. „ OpenAI обаче е доста необикновена организация и задачата с нестопанска цел – да се подсигурява, че AGI е от изгода за цялото човечество – е преди всичко “, споделя още тя, имайки поради изкуствения общ разсъдък.

В последна сметка Тонер и някои други членове на борда подадоха оставка, разчиствайки пътя за завръщането на Алтман.

В изявлението за WSJ Тонер отхвърли да даде съответни детайлности за какво тя и тримата други членове са дали своят вот за уволнението на Алтман от OpenAI.

Бордът сподели в първичното си изказване, когато го в профил, че той не е бил „ поредно прям “ в полемиките си с шефовете. Не бяха предоставени повече детайлности, което разочарова чиновниците и вложителите и сътвори празнина, в която мнозина изложиха свои лични теории.

Тонер е имала спор с Алтман преди отстраняването му, показва WSJ.

През октомври тя е съавтор на публикация за сигурността на AI, в която се споделя, че стартирането на ChatGPT провокира „ чувство за необходимост в огромните софтуерни компании “, което ги кара да ускорят създаването на своите AI артикули, с цел да бъдат в крайник с OpenAI. Статията също по този начин твърди, че Anthropic, съперник на OpenAI, е избегнал „ разпалването на AI пламъците “, изчаквайки с лансирането на своя чатбот.

След обявата Алтман се изправя против Тонер, казвайки ѝ, че е навредила на OpenAI, критикувайки компанията толкоз обществено.

Той се обръща към други членове на борда, пробвайки се да ги убеди да уволнят Тонер. По-късно някои от тях обменят мнения за диалозите си с Алтман, като едната страна счита, че той е дал подвеждаща информация за Тонер, а другата – че тя би трябвало да напусне, показва WSJ, базирайки се на свои източници.

Към този миг няколко от тогавашните шефове на OpenAI към този момент имат терзания по отношение на честността на Алтман, споделят още източниците на изданието. Усилията му да смъкна Тонер в допълнение подкопават доверието им в него и водят до непредвиденото му уволняване в петък преди Деня на благодарността.

Членовете на борда обаче не са готови за последствията от своето решение. Те са сюрпризирани от очевидното предпочитание на чиновниците да изоставен компанията без Алтман отпред, както и от степента, в която мениджърският екип застава на страната на отстранения основен изпълнителен шеф, съгласно източниците на WSJ.

В един миг, по време на разгорещените договаряния, юрист на OpenAI, в чиято необикновена конструкция бордът с нестопанска цел следи работата на звеното с облага, споделя, че решението за свалянето на Алтман може да докара до колапс на компанията.

„ Това в действителност би било съвместимо с задачата “, отговоря тогава тя, стряскайки някои ръководители в стаята.

В изявлението за WSJ Тонер споделя, че коментарът ѝ е пристигнал в отговор на това, което тя е приела като „ тактичност на заплашване “ от страна на юриста. И че се е пробвала да насочи посланието, че продължаващото битие на OpenAI не е по формулировка належащо за по-широката задача на организацията с нестопанска цел за основаване на неестествен общ разсъдък, който е от изгода за човечеството като цяло. В същото време паниката на откривателите е, че AGI, AI система, която може да извършва задания по-добре от множеството хора, също може да аргументи щета.

„ В този случай, несъмнено, всички работихме доста интензивно, с цел да подсигуряваме, че компанията може да продължи да работи сполучливо “, прибавя тя пред WSJ.

Преди да бъде възобновен, Алтман предлага да се извини на Тонер, само че в последна сметка се връща в компанията без да направи този жест, споделят източниците на WSJ.

Тонер е прочут в света на сигурността на изкуствения разсъдък като сериозен мъдрец, който не се опасява да оспори общоприетите вярвания.

Някои от поддръжниците на Алтман, в това число вложителят на OpenAI Винод Хосла, обществено се присмяха на Хелън Тонер и Таша Макколи, различен някогашен член на борда на шефовете на OpenAI, дал своя вот за уволнението на Алтман и обвързван с организации, които предизвикват ефикасния алтруизъм.

„ Изискани трофеи като „ Директор по тактиката в Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии в Джорджтаун “ могат да доведат до неправилното чувство, че индивидът зад тази купа схваща комплицирания развой на предприемаческата иновация “, написа Хосла за изданието за софтуерни вести The Information, имайки поради Хелън Тонер.

„ Религията „ ефикасен алтруизъм “ на членовете на борда на OpenAI и нейното погрешно приложение можеха да спрат пътя на света към големите изгоди от изкуствения разсъдък “, добавя Хосла.

Тонер също е била деен член на общността на ефикасния алтруизъм, само че през последните години стартира да се дистанцира от нея.

„ Както всяко придвижване, общността на ефикасния алтруизъм се е трансформирала много от 2014 година, както и аз “, споделя тя.

Тонер приключва химическо инженерство в университета в Мелбърн, Австралия, през 2014 година и след това работи като анализатор в редица компании, в това число Open Philanthropy, фондация, която отпуска безплатни средства за планове, свързани с философията на ефикасния алтруизъм.

През 2019 година тя прекарва девет месеца в Пекин, изучавайки неговата AI екосистема. Когато се връща, оказва помощ за основаването на изследователска организация в университета в Джорджтаун, наречена Център за сигурност и нововъзникващи технологии, където продължава да работи.

Тя наследява някогашния си управител от Open Philanthropy, Холдън Карнофски, в борда на OpenAI през 2021 година, откакто той се отдръпва. Съпругата му е съосновател на противника на OpenAI - Anthropic.

„ Хелън внася схващане за световния AI пейзаж с акцент върху сигурността, което е от решаващо значение за нашите старания и задача “, споделя Алтман, когато тя се причислява към борда.

Сега новите членове дружно със завърналия се Адам Д’Анджело дават различен взор върху посоката, в която OpenAI може да се насочи. Лари Съмърс, някогашен министър на финансите, и Брет Тейлър, някогашен съизпълнителен шеф на Salesforce, наподобяват по-традиционно насочени към бизнеса от предходния състав.

Вече няма дами в борда, макар че се чака компанията да го разшири през идващите месеци.

„ Мисля, че да вървят напред е най-хубавият път за тях оттук насетне “, споделя Хелън Тонер за наследниците си в OpenAI.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР