31-годишен мъж от Камено има шанс за нормален живот след

...
31-годишен мъж от Камено има шанс за нормален живот след
Коментари Харесай

Медици спасиха живота и ръката на мъж след инцидент с електрически трион

31-годишен мъж от Камено има късмет за естествен живот след намесата на съдови хирурзи и ортопеди от УМБАЛ „ Дева Мария”, които го избавиха след тежък случай с електрически трион, оповестиха от лечебното заведение.

Пострадалият е докаран с доста сериозна съчетана контузия: ръката е прерязана до костта, разрязани са мускули, нерви и съдове, в това число магистралната артерия и дълбоките вени, отговарящи за кръвоснабдяването на крайника.В сходни случаи гибелта настава за минута и половина – две, в случай че не бъде спряно кървенето.

Под управлението на началника на Клиниката по съдова хирургия доцент доктор Борислав Денчев е образуван екип от хирурзи и ортопеди, които почнали битката за спасяването на живота и ръката на младия мъж.

„ Първо се пристъпи към съдовата реорганизация, тъй като тя е най-важна- в случай че една ръка бъде лишена от артериално кръвоснабдяване, ние я губим при всяко състояние. Наложи се осъществяване на автовенозна интерпозиция,което на елементарен език значи байпас на ръката”, описа доцент Денчев пред пресцентъра на болничното заведение.

След като кървенето е овладяно, съдовите хирурзи взимат вена от крайници на пациента и я присаждат в лявата ръка, като по този метод възвръщат артериалната циркулация. Взимането на вена от крайници няма да докара до никакви проблеми за самия крайник, безапелационни са експертите. Те съумяват да възстановят и част от вените на ръката по хирургично-реконструктивен прийом.

Веднага по-късно ортопедите стартират възобновяване на нервите, защото са наранени два моторни и един сензорен нерв. Прави се пластика на значими мускули, пластика на повърхностните тъкани и най-после слагат ръката в гипсова шина.

След над 4-часовата намеса ръката на мъжа е избавена, а прогнозите за цялостно възобновяване са оптимистични. Пострадалият към този момент се възвръща вкъщи.

„ Хубавата вест е, че пациентът има този късмет, тъй като единствено преди 10 години крака, получили такива контузии, рядко оцеляваха”, разясниха експертите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР