31 години по-късно Северна Ирландия има шампион в снукър турнирите

...
31 години по-късно Северна Ирландия има шампион в снукър турнирите
Коментари Харесай

Добре дошъл в семейството на шампионите от Тройната корона!

31 години по-късно Северна Ирландия има първенец в снукър шампионатите от " Тройната корона "! Марк Алън - последният победител в професионалните шампионати от сериите РТС в България - към този момент няма да бъде прочут като " най-хубавият занаятчия на щеката без купа от " Големия шлем " на джентълменския спорт ".

Mark Allen lifts his 2018 Dafabet Masters trophy high!

Congratulations @Pistol147 #DafabetMasters pic.twitter.com/TREiYbk8lz
— World Snooker (@WorldSnooker1) January 21, 2018
Пистолета " отстреля " Кайрън Уилсън с 10:7 в трагичен край на " Мастърс " пред извънредно шумни 2000 души в " Александра палас " в Лондон. Това е първа купа от " Тройната корона " за Алън, който другояче има осем ранкинг трофея, като се поздрави с затлъстял чек от 200 хиляди паунда. Уилсън се разплака след дуела, само че евентуално ще има други шансове да нападна най-престижните трофеи в спорта, в случай че е първият в историята финалист в събитие от " Тройната корона ", роден през 90-те години на предишния век.

He's done it!

Mark Allen has won his first Masters title, beating Kyren Wilson 10-7 https://t.co/aVJADtScwp #bbcsnooker pic.twitter.com/wv0eoDWJiZ
— BBC Sport (@BBCSport) January 21, 2018
Финалът не бе проява на безукорен снукър и си личеше, че и двамата изпитват непредвидени компликации и нерви от огромното събитие. По-опитният въпреки всичко надви, тъй като по-успешно прикри страстите си, а след края на мача успокои противника, знаейки какво е да загубиш двубой за грандиозна купа - провалянето от Джъд Тръмп през 2011-а на финала на Шампионата на Обединеното кралство.

An emotional Mark Allen celebrates his Masters win. #bbcsnooker pic.twitter.com/Un4AKAOMTe
— BBC Snooker (@BBCSnooker) January 21, 2018
Също по този начин Пистолета нямаше по какъв начин по-достойно да потвърди, че заслужава да влезе в фамилията на първенците от " Тройната корона ", елиминирайки по пътя си към триумфа Рони О'Съливан и Джон Хигинс.

LOOK AT THE EMOTION | Wilson offers the handshake and @Pistol147 can barely contain his emotions #DafabetMasters pic.twitter.com/UvJYmnSsm4
— World Snooker (@WorldSnooker1) January 21, 2018
Алекс Хигинс е необятно считан за един от най-великите и най-влиятелни играчи в джентълменския спорт въобще, като е гордостта на Северна Ирландия в снукъра и има две трофеи от " Мастърс " - през 1978 и 1981 година. Денис Тейлър го наследи в пантеона през 1987-ма, а в този момент към тях се причисли трети представител на Северна Ирландия в лицето на Марк Алън.

26-годишният Уилсън изоставаше с 0-39 в първия фрейм, само че го " открадна " със серия от 65 точки. Алън направи брейк от 62, само че след това съперникът му имаше опция да разчисти и още веднъж да реализира поврат, единствено че пропусна розовата за междинен джоб. При оставаща една алена, Пистолета се върна на масата и направи 1:1.

Only @pistol147 could give us a celebration like that!

Congratulations on winning your first Masters title! #dafabetmasters pic.twitter.com/FxZzXwuaju
— World Snooker (@WorldSnooker1) January 21, 2018
Третият фрейм отиде на сметката на Уилсън след отлично почистване на стойност 52, а идната партия се оказа биткаджийска, стратегическа и много продължителна - 47 минути, като още веднъж Уилсън можеше да я завоюва, само че пропусна последната розова в боулк зоната. Алън завоюва последвалата сейфти борба по черната и я заби в горен джоб за 2:2.

Фрейм номер 5 също отиде на сметката на северноирландеца, само че по-късно Уилсън най-сетне поразчупи изненадващо бавното движение на игра с две серии от 86 и 89 за 4:3. Сценарият с обратите обаче продължи и в последната партия от следобедната сесия, като Уилсън поведе с брейк от 52, само че Алън му сложи комплициран снукър по последната алена и се възползва от последвалия си късмет да разчисти и да изравни - 4:4.

And he's done it! Our very own Mark Allen has won the 2018 Masters final! Congratulations @pistol147 what a performance! #GAWA pic.twitter.com/AoSgHHIXBO
— Northern Ireland (@NorthernIreland) January 21, 2018
Първият фрейм от вечерната сесия се оказа съвсем толкоз дълъг (40 минути), колкото и четвъртия, като топките не бяха великодушни към двама от другояче най-атакуващите играчи и държаха да се подреждат неудобно. Алън бе награден единствено с 40 точки за най-дългата си аудиенция, а при оставащи всички цветове, без жълтата, двамата подхванаха следващия тактически двубой при 50-40. Първи трепна Воина и след негова груба неточност Алън съумя да разчисти, с цел да поведе едвам за повторно във финала.

Двамата поразхождаха малко кюбола (по три удара) сред единствените две същински отделени червени от групата, преди за секунда да се схванат за рестартиране на фрейма. Уилсън завоюва преиграването с топ брейк от 84, който бе въодушевен от няколко пропуснати положителни шанса от страна на Алън. Той затвърди мнението, че се усеща по-неуверен в брейк-билдинга си от двамата досега, а и резултатът го потвърждаваше - при тъждество 5:5 Уилсън бе отбелязал 100 повече точки.

Пистолета най-сетне съумя да направи по-солиден брейк - 73 - който бе неговият най-солиден за вечерта все още, единствено че " докосваща топка " го приключи. Северноирландецът се ядоса, а Уилсън се върна на масата, само че не можа да направи още един поврат и въпреки всичко Алън поведе с 6:5.

Mark Allen leads at the interval. Both men are playing some excellent snooker. Tune in to watch live here: https://t.co/XwnJeP1XIE #BBCSnooker pic.twitter.com/IcNH7TFF4A
— BBC Snooker (@BBCSnooker) January 21, 2018
31-годишният международен номер 8 превключи на по-висока предавка и направи първия сенчъри брейк във финала - 119 точки, с което и наруши наклонността да се стига до тъждество, незабавно щом някой поведе в резултата - 7:5. Визита от 50 точки беше задоволителна за Алън, с цел да поведе с 8:5 и може би за първи път в мача същински да заизглежда като любимец за купата.

Уилсън трябваше да направи нещо, с цел да спре стремежа на Алън, който по този начин или другояче бе дръпнал прекомерно доста на фона на показаното от двамата. Брейк от 73 въпреки всичко понижи изоставането на 8:6. Грешна алена по левия междинен джоб коства на Пистолета ранен завършек на серия от 49 точки, а Уилсън се върна на масата и съумя да понижи фрапантно изоставането си. Той обаче пропусна да " целуне " с кюбола последната алена, която бе долепена до борда, като трябваше да се задоволи единствено с 47 в актива си от тази аудиенция. Алън я пропусна с дълъг удар, разклащайки я сред челюстите, което даде късмет на Воина да организира комплицирано, само че сполучливо почистване до розова и да вземе основния гейм - 8:7 вместо 9:6.

Mark Allen is just one frame away from winning the Masters!

Live @BBCTwo https://t.co/XwnJeP1XIE pic.twitter.com/S2IRFKNiVr
— BBC Snooker (@BBCSnooker) January 21, 2018
След това двамата още веднъж бързо взеха решение да рестартират фрейм номер 16, и то още до момента в който бяха създали единствено по един удар. Публиката приветства решението, тъй като предпочиташе да гледа драма, в сравнение с тъга по неудобно ситуирани червени. Уилсън пропусна третата си алена, откакто не бе комбинирал предходните две с цвят, което въодушеви брейк от 69 точки на Алън, с цел да може той да поведе с 9:7.

.@Pistol147 closing in... #DafabetMasters pic.twitter.com/bKQqvS9BgC
— World Snooker (@WorldSnooker1) January 21, 2018
Два огромни пропуща на Воина по дълги червени в идващия фрейм се оказаха съдбовни за него, тъй като Пистолета направи поредност от 72 и можеше да си разреши да чества първата си купа от " Тройната корона "!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР