31 643 са регистрираните безработни лица от 13 март до

...
31 643 са регистрираните безработни лица от 13 март до
Коментари Харесай

Сачева: 31 643 са регистрираните безработни лица от 13 март до вчера

31 643 са записаните безработни лица от 13 март до 1 април или приблизително по 2934 души дневно са оставали без работа. Това изясни министърът на труда и обществената политика Деница Сачева по време на ексклузивен брифинг в Министерски съвет.

Освен това тя посочи, че броят на подадените заявки по мярката 60/40 е 59. Очакванията са през днешния ден броят им да нарасне, а до края на тази седмица да бъде получено утвърдени от Европейската комисия, с цел да могат да се правят и разплащанията.

" Това не пречи заявките да бъдат подавани. Те ще бъдат обсъждани. От идната седмица, уповавам се, ще имаме опция да стартираме да изплащаме сумите на тези, които са получили утвърждение ", увери Сачева.

По думите ѝ 45 милиона лева са ориентирани към Българските общини за патронажна грижа по оперативната стратегия. Почти 45 000 души ще могат да бъдат обхванати в нея. " Всеки, който има потребност от храна, лекарства, помощ в заплащането на сметки би могъл да се обърне към съответната община. Всички общини са дали телефони. "

" Към момента ние подкрепяме по Закона за фамилните помощи 410 685 души, а във връзка с месечните помощи за деца до довеждане докрай на приблизително обучение това са 344 801, като общия размер на сумите е сред 43 и 45 милиона. Нарастването на обществените помощи е с 2000 все още 23 000 души получават обществени помощи в страната ", изясни тя.

Според министърът данните не са застрашаващи, те са динамични и се усилват. " Затова сме поискали актуализация в държавния бюджет - да осигурим ликвидност и да сме подготвени за най-лошото, надявайки се на най-хубавото ".

Тя изясни още, че е увеличено обезпечаването на топъл обяд, което ще обхване над 17 000 души. Предстои и даване на пакети с хранителни артикули, като има опция още 40 000 души да бъдат обхванати в тази стратегия.

" На огромна част от бездомните няма кой да им дава пари, тъй като няма хора по улиците. За тези хора ние също мислим и програмата с БЧК ще бъде ориентирана и към такива хора, в това число и към такива, които нямат персонални карти ", изясни Сачева.

" Също по този начин - изплащането на пенсиите ще стартира от 7 април и този месец ще бъде удължено в това число и след Великден. Ще бъде основан график, по който хората да си взимат пенсиите. Молбата ми е хората, които имат потребност от услугите на Български пощи, в интервала от 7 до 23 април да употребяват станциите след 12 часа, а дотогава вързрастните хора да получават пенсиите си в брой. Тези над 68 години могат да подадат молба и да получат пенсията си у дома. Ще могат да бъдат изплащани и на родственици ", добави тя.

Правителството гласоподава 50 милиона като великденски добавки на възрастни с пенсии под 363 лв..

" Днес ще издам специфична заповед, която ще се отнася до изискванията на труд, които би трябвало да бъдат проведени. До анулация на изключителното състояние работодателите да ползват всевъзможни ограничения за сигурност - да сведат директните контакти до най-малко, разчистване и стерилизация, основаване на пунктове, основаване на условия за персонална хигиена и респираторна такава на служащите, стерилизация и проветряване на работни средства, краткотрайно премахване от работа на чиновници с грипоподобни признаци ", посочи още общественият министър.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР