305 хил. лв. са били преведени от държавата вчера на

...
305 хил. лв. са били преведени от държавата вчера на
Коментари Харесай

305 хил. лв. са вече платени на стопани на избитите животни

305 хиляди лева са били преведени от страната през вчерашния ден на 26 стопани за към 1600 избити техни овце, поради чумата по животните, оповестява Manager.bg.

Сумата е малко над половината от цялата планувана.

Днес стопаните ще получат парите си по банкови сметки или при кметовете по обитаеми места, уточни Цветан Димитров - зам.-министър на земеделието, храните и горите в студиото на предаването " Тази заран " по bTV във връзка болните животни в Странджанско.

Той уточни, че за всеки собственик има самостоятелно оценяване на животните, а някои са показали, че избират вместо пари да получат други животни след края на забранителния интервал.

Решението за евтаназиране на животните се взима от БАБХ и тя рапортува в европейската комисия обстановката, там комитет взима решението, което идва в България и се извършва, разказа процедурата той.

По думите на зам.-министъра решението за избиването е взето от Дамян Илиев, шеф на БАБХ, който има нужните пълномощия. От БАБХ се позоваха на регламенти, наставления и решения за СЗО. Първото решение на Европейска комисия беше да се ограничи продукцията и продажбата на мляко, месо в областите Бургас и Ямбол.

Димитров добави, че в един от вариантите на чумата не се демонстрира клиника при животните.

Министърът регистрира, че е неточност на ведомството неналичието на връзка със стопаните и на самостоятелен метод.

Той не счита, че има мотив да си подава оставката, а в бранша има растеж на парите и на обработеното овче мляко.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР