3000 порции агнешки курбан бяха раздадени на втория ден от

...
3000 порции агнешки курбан бяха раздадени на втория ден от
Коментари Харесай

3000 порции агнешки курбан раздадоха на Гигинския манастир

3000 порции агнешки курбан бяха раздадени на втория ден от Църногорския събор В сърцето на Граово край манастира Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян с. Гигинци. Курбанът е обезпечен от Обединени български животновъди.

Освен с водосвет, песни и танци от самодейни сформира, в сърцето на Граово се случиха и други събития.

Интересен миг в програмата провокира надпреварата по българска поясна битка – Кореш. В надпреварата се включиха 49 участници. Победител в конкуренцията по Кореш стана 29-годишният Димчо Димчев, който получи за премия жив овен.

Поясната битка е типична за всички степни нации, тъй като те са конни и спортът е бил с военно приложение – трябвало е бързо да бъде свален съперникът от седлото, освен това в придвижване. Велика България на Кубрат и предците му – нашата прародина, се счита за мястото, откъдето историята на тази дисциплинираност е почнала.

След това, на родна земя е траяла през Първата и Втората българска империя, до момента в който 5-те века османско робство са преориентирали битките по ориенталски обичай, а след Освобождението и около възраждането на Олимпийските игри се одобряват разпоредбите на гръко – римската, или още класическа, и на свободната битка.

Гигинският манастир се трансформира и в място за изкуство. Ученици от Националното учебно заведение по приложни изкуства Св. Лука гр. София бяха в днешния ден на събора В сърцето на граово. На място те рисуваха под управление на менторите им художниците Даря и Сашо Евтимови.

Техни творби можеха да се видят пред магерницата на Светата обител.

Поканата за гостуването им е на регионалния шеф на Перник Ирена Соколова, а децата са участници в академия по изобразително изкуство Давам ти дъгата за завещание, проведена от НЧ Нови хоризонти – 2008 гр. Перник, на която регионалният шеф е патрон.

По време на церемонията Ирена Соколова получи грамота от името на Обединени български животновъди за оказаното от нейна страна подпомагане. С грамоти бяха отличени и кметовете на общините от района.

Хореографът на отбор Българе Христо Димитров бе измежду специфичните посетители на събитието. Той пожела на жителите на региона да запазят своя темперамент и закачливост даже в сложни моменти.
Денят приключи с невероятните осъществявания на Берковската духова музика.

Източник: zapernik.com
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР