3000-годишна каменна скулптура на вечно младия Тутанкамон скара Кристис и

...
3000-годишна каменна скулптура на вечно младия Тутанкамон скара Кристис и
Коментари Харесай

Тутанкамон скара Кристис и Египет

3000-годишна каменна статуя на постоянно младия Тутанкамон скара " Кристис " и Египет, откакто реликвата бе оповестена за обмен - макар митингите на Кайро. От аукционната къща чакат 28,5-сантиметровата пластика от Долината на царете да донесе над 4 милиона паунда (5,1 милиона щ. $, или 4,5 милиона евро). " Файненшъл таймс " заяви, че това е първата египетска статуетка, която излиза на пазара от 1985 година

Изящната глава на фараона - неговите спокойни очи и издути устни, излъчващи чувството за безконечен мир, идва от частната сбирка на Resander. За финален път образец от нея е продаден от " Кристис " през 2016 година за 3 милиона паунда.

Египетските управляващи, които наблюдават невижданата колекция артефакти от северната част на Африка, желаят да спрат търга и реликвите да бъдат върнати в родината им. Бившият министър по антиките Захи Хавас съобщи пред Агенция Франс Прес, че шедьовърът, който ще бъде продаден в четвъртък, е откраднат през 70-те години от храмовия комплекс в Карнак. " Собствениците са дали погрешна информация ", сподели той в телефонно изявление. И добави: " Те не са посочили никакви документи, с цел да потвърдят произхода на творбите. "

От аукционната къща обясниха, че античното произведение на изкуството е добито от настоящия притежател от търговец, основан в Мюнхен през 1985 година " Древните предмети не могат да бъдат проследени в продължение на хилядолетия ", се споделя в изказване на " Кристис ". " Изключително значимо е да се откри собствеността и правото ни да продаваме, което явно сме създали ", добави представител на аукционната къща. " Ние няма да предлагаме за продажба обект, за който имаме терзания по отношение на собствеността или произхода ", съобщи още специалистът.

Британското външно министерство е в контакт с египетските управляващи, само че не се чака да се намеси.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР