3000 евро месечна заплата в Германия? Много или малко е

...
3000 евро месечна заплата в Германия? Много или малко е
Коментари Харесай

Три хиляди евро месечна заплата в Германия - много или малко е това

3000 евро месечна заплата в Германия? Много или малко е това? Зависи - гласи верният отговор. Защото разликата сред брутно и чисто заплащане е огромна, написа Дуня Драгоевич в публикация за " Дойче веле ". Ето какво би трябвало да знаете за заплатите в Германия:

Според статистиките, междинното брутно месечно заплащане в Германия през 2018 година е било точно толкоз - близо 3 хиляди евро. А междинната чиста заплата е възлизала на 1945 евро. Зад разликата от над 1000 евро се крият най-различни удръжки за налози и застраховки. При всеки един обаче размерът им е друг - той зависи от данъчната група на трудещия се. А самата данъчна група пък зависи от фамилното му състояние - фамилен или не; с деца или без; разведен или живеещ на фамилни начала. Значение има и това дали съпругът/съпругата също работи, а и какъв брой печели - повече, по-малко или колкото другия.

Няколко съответни образеца

Да вземем следния образец: работещ татко на две деца, печелещ 2948 евро бруто на месец. С данъчна група 3, защото брачната половинка му печели по-малко от него. От брутната заплата се удържат към 167 евро налог приход, близо 215 евро (7.6%) за здравна застраховка, 274 евро (9.3%) за пенсия, 36 евро за застраховка против безработица (1.25%) и 45 евро за застраховка за грижа за възрастни и немощни хора (1.5%). Така на работещия му остават нето 2209 евро на месец. Ако работещият е член на католическата или протестанската църковна общественост, би трябвало да му се удържа и църковен налог - към 40 евро.

Ето и различен образец: работещ без деца, без съпруг/съпруга, получаващ същото брутно месечно заплащане - 2948 евро. Тук данъчните удръжки са по-високи, също така от възнаграждението се удържат още 22 евро налог взаимност, от който работещият в първия образец е освободен. Нетната заплата в този случай възлиза на 1944 евро. Да не забравяме и възможния църковен налог към 40 евро.

Минимална работна заплата

Германия е измежду страните от Европейски Съюз, в които размерът на минималната работна заплата е избран от закона. Той възлиза на 9.19 евро (ноември 2019). Само в четири други страни от Европейски Съюз минималната работна заплата е по-висока: в Белгия, Ирландия, Нидерландия и Франция. Най-нисък е размерът на законово избраната минимална работна заплата в България (1.72 евро), в Латвия той е 2.54 евро, в Румъния - 2.68 евро, в Унгария - 2.69 евро, в Хърватия - 2.92 евро.

Ако не сте ангажиран в бранша на публичните услуги и не сте чиновник в частна компания, а работите на хонорар, сте задължени независимо да плащате данъчните и застрахователните удръжки. В подобен случай ви е необходим данъчен консултант, който да ви помогне, тъй като в Германия правенето на данъчна декларация не е по никакъв начин лесна работа. Имайте си мислено и нещо друго: с немските данъчни управляващи смешка не трябва. Освен това немското данъчно право е много комплицирано и данъчният консултант освен ще ви помогне да попълните данъчната си декларация изрядно, а и може да откри благоприятни условия за приспадане на данъчните ви удръжки.

По-високо от междинното за Европейски Съюз, по-ниско от Швейцария

Означава ли това, че заплатите в Германия въпреки всичко са високи? В съпоставяне с доста други европейски страни - като България, Румъния, Хърватия - да. Средното брутно месечно заплащане в България през второто тримесечие на 2019 да вземем за пример е било 1260 лв. (около 625 евро). Нека подчертаем, че тук става дума за законни и публично регистрирани трудови връзки. Статистиките не обгръщат " работата на черно ".

Статистиките сочат, че заплатите в Германия са много над междинното европейско ниво, само че по-ниски, в сравнение с в Швейцария, Люксембург и Дания. Само че " голите " числа не дават цялостна визия: те би трябвало да бъдат обсъждани дружно с разноските в съответната страна. През 2017 година да вземем за пример междинните разноски в немското домакинство са възлизали на 2517 евро месечно. От тях приблизително 900 евро отиват за жилищен наем и режийни. Нека всеки самичък за себе си да реши дали 3 хиляди евро брутна заплата в Германия са доста или малко.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР