$300 млн. били US инвестициите във войската ниФ-16 е най-добрият

...
$300 млн. били US инвестициите във войската ниФ-16 е най-добрият
Коментари Харесай

Ф-16 е най-добрият изтребител за България

$300 млн. били US вложенията във войската ни


„ Ф-16 е най-хубавият изтребител за България. Ако решите да купите този аероплан за превъоръжаване на армията, това ще е най-хубавата инвестиция, освен за въоръжените сили, само че и за страната като цяло ”, съобщи посланикът на Съединени американски щати у нас Н. Пр. Ерик Рубин. Той бе посетител на бизнес среща на тематика: “САЩ и България- подсилване на стратегическото партньорство ”, проведена от Американската комерсиална камара у нас. Посланик Рубин изясни, че придобиването на този военен аероплан ще даде на страната нови благоприятни условия за възстановяване на сигурността й, а с това ще се усилят и опциите на нашите военно-въздушни сили /ВВС/ за присъединяване в взаимни интервенции на Алианса.

Той изреди и някои от преимуществата, в случай че България реши да купи изтребители F-16 блок 70. По думите му главното преимущество би било развиването на партньорството на страната ни с НАТО и Съединени американски щати. Той уточни още, че избирането на F-16 пред конкурентните предложения, ще бъде „стратегически избор“, който може да донесе изгоди на страната в стопански проект, както и що се отнася до връзките в НАТО.

Ерик Рубин напомни, че военното съдействие на България и Съединени американски щати датира още от 90-те години. Инвестициите на Съединени американски щати в българската войска стигат общо над 300 милиона $, от които 50 милиона $ във Военновъздушните сили. Само за последните 3 години са вложени 43 милиона в планове за рационализация и усъвършенствуване на базите в „Граф Игнатиево“ и в „Ново село“. Освен това до момента Съединени американски щати са обучили над 850 бойци, а идната година – следва още 60.

Посланикът похвали и страната ни за нейната дейна роля в НАТО и я уточни, като главен фактор за мир и непоклатимост в района. Според него изключително положителен е фактът, че България е била хазаин на няколко огромни учения на пакта у нас и се е справила доста добре, като е оправдала упованията на сътрудниците, че ще се оправи с отговорностите, които са й били предоставени. „ В света има доста провокации, по тази причина е доста значимо да имате добра военно-въздушна отбрана, а с цел да се изправите пред тях, би трябвало да сме дружно. Нашата обща защита в никакъв случай не е била по-силна от в този момент “, съобщи още дипломат Рубин. Според него решението на държавното управление да стартира сериозна рационализация на армията е похвално. Специално процедурата за превъоръжаване на Военновъздушни сили, стартирана от Министерството на защитата, планува покупката на осем или девет изтребителя на стойност 1.8 милиарда лева

Джеймс Робинсън, шеф „ Международно бизнес развиване на Ф-16 “, Локхийд Мартин:


Няма да можем да доставим самолети за 2 години


Американската оферта е за 8 изтребителя

 “Ф-16, блок 70 е най-усъвършенствуваният изтребител Ф-16 ”, съобщи Джеймс Робинсън “Ф-16, блок 70 е най-усъвършенствуваният изтребител Ф-16 ”, съобщи Джеймс Робинсън
“Локхийд Мартин ” няма да успее да достави първите изтребители за 24 месеца след подписването на контракта ”, разгласи Джеймс Робинсън, шеф “Международно бизнес развиване на Ф-16 ”, Локхийд Мартин. Той отговори на въпрос ще успее ли американският тръст да съблюдава условието на българското държавно управление. В плана за рационализация на нашите военно-въздушни сили (ВВС), гласуван от Народното събрание, във времевата рамка за реализация е записано: “самолети – в три поредни години, с първа доставка (два самолета) не по-късно от 24 (двадесет и четири) месеца от датата на влизане в действие на контракта. ”

Американската компания е подготвена да предложи 8 нови изтребителя F16, блок 70. В плана е посочена сумата от 1.8 милиарда лева с Данък добавена стойност. Робинсън не отговори на запитване за цената на възможна договорка. Не стана ясно и дали Съединени американски щати са подготвени да отговорят и на условието за разсрочено заплащане, като Робинсън изясни, че методът на възнаграждение e обект на договаряния с държавното управление. В офертата на “Локхийд Мартин ” влиза и образованието на водачи и личен състав, както и поддръжка на машините и оборудването. Бе оповестено, че Съединени американски щати се ангажират и с индустриално съдействие, като към този момент не показват съответни планове. По сходство на страните от Северна Европа, тези от Централна Европа, където бе включена и България, могат да получат опция да обслужват елементи от изтребителите, в това число моторите и други

“Ф-16 блок 70 е най-хубавата композиция от оперативни качества, авангардна авионика и най-нисък разход за целия цикъл на употреба. С към 700 самолета Ф-16 на въоръжение във Военновъздушни сили на НАТО в Европа, самолетът е водещ образец за изтребител и е стожер на защитата, както на национално равнище, по този начин и в границите на НАТО и Европа. Блок 70 е най-усъвършенстваният изтребител на Ф-16 ”, съобщи още Робинсън.

Параметри на плана


Седем съществени условия към офертите


В плана за превъоръжаване на военно-въздушните ни сили, гласуван от Народното събрание, са посочени седем съществени условия, на които би трябвало да дават отговор подадените предложения. Първото е самолетът да е създаден и да е на въоръжение в най-малко една страна членка на НАТО или Европейски Съюз. Другото е видът на самолета да е в употреба към сегашния миг и все още на подписване на контракта. Характеристиките на самолета да покриват одобрените оперативни и тактико-технически условия. Следващите са, че използваните самолети би трябвало да имат остатъчен запас не по-малък от 50% от назначения им механически запас и не по-малко от 50% от календарния, който не би трябвало да е по-малък от 20 година Срокът на доставка да е не повече от 3 година от влизане в действие на контракта. Изисква се и сходство на финансовата рамка за реализация на плана.

Предизвикателството на Швеция


СААБ дава обещание бързи доставки


Шведската компания “СААБ ”, производител на изтребителите “Грипен ”, която също взе участие в състезанието, е най-сериозният съперник на “Локхийд Мартин ”. Шведите категорично показват, че ще се вместят в наложителните условия, изключително що се отнася да времето за доставка. Те заявяват, че могат да ни дават първите изтребители “Грипен ” и по-рано от посочения в плана двугодишен период. Освен това заявяват, че откакто дойдат, самолетите могат незабавно да се включат в оперативно дежурство по линия на натовската задача “Еър полисинг ” за защита на въздушните ни граници.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР