300 лева глоба и “почтеният от Харвард” е невиненБившият служебен

...
300 лева глоба и “почтеният от Харвард” е невиненБившият служебен
Коментари Харесай

К. Петков признава, че е излъгал Радев

300 лв. санкция и “почтеният от Харвард” е почтен
Бившият длъжностен министър подал декларация с погрешно наличие преди да влезе в кабинета

Щял да показа документ в Конституционен съд до 9 октомври

Кирил Петков призна, че е излъгал президента Румен Радев за двойното поданство. Каза, че не усеща виновност и няма да носи никаква политическа отговорност.

“Когато встъпвах в служба като министър подписах декларация, че съм единствено български жител, тъй като имам вяра, че навръх 21 април се отхвърлих от канадското си гражданство”, съобщи Петков по БТВ. Пред “Труд” адвокати бяха безапелационни, че с акта на подаване на декларация е нарушил Конституцията и наказателния кодекс. Деянието подаване на декларация с погрешно наличие е наказуемо по член 313 алинея 1. Текстът планува санкция до 300 лева или затвор до 3 години.

Петков, който желае всички в плана му да подписват заявления за честност, без терзание разгласи, че е заявил пред Румен Радев, че няма двойно поданство, макар че не е имал документ, за това. Каза също, че не е уведомил президента категорично: “Това, което направих, е че единствено дадох моята декларация”.

“На 21 април подадох всички документи за отвод от канадското ми поданство, това е датата на моето волеизявление. Тогава аз се отхвърлих като български жител. Канадската страна стартира административна процедура, която нормално трае сред 4-8 месеца и по кое време тя ще издаде тази записка е работа на административната работа на Канада. Вече знам, че датата е 20 август. Аз имам вяра, че като български жител съм направил всичко по силите ми да не бъда канадец след 21 април”, изясни някогашният длъжностен министър на стопанската система.

На въпрос дали ще понесе политическа отговорност, в случай че Конституционния съд (КС) реши, че е назначен за длъжностен министър в несъгласие с конституцията, защото е бил с двойно поданство, Петков отговори: “Аз виновност в себе си не усещам, тъй като съм направил всичко, което зависеше от мен. Няма да поемам никаква отговорност. Аз в себе си имам вяра, че съм направил на-доброто, което трябваше да направя”.
“Плашат ме с наказателна отговорност, с 3 години затвор, не се усещам отговорен в себе си”, сподели Кирил Петков.

Той увери, че до 9 октомври ще показа пред Конституционния съд претенции от магистратите документ, че не е канадски жител (според изказванията му от 20 август).

Според законодателството за преустановяване на поданство се приема датата на документа, с който съответната страна удостоверява, че лицето към този момент не е неин жител.

“Поради публичноправния темперамент на института за поданството, обвързван със значими правни последствия, без правно значение е субективната преценка по въпроса за придобиване и загубване на поданството на друга страна. Не е задоволително да са налице материалноправните предпоставки за освобождение от непознато поданство. Необходимо е да е осъществена плануванаъа със закон процедура, която приключва с издаване на подобаващ държавен акт”, показва Конституционен съд в свое решение от 1995 година
Доц. Наталия Киселова, лекар по конституционно право: Петков радостно борави с цифрите


Не субективното чувство, а правната уредба, дефинира по кое време е освободено от поданство обещано лице. В документа може да написа, че е освободен на 20 август, само че може ида написа, че тогава е почнала процедурата, нали?

Петков много радостно борави с цифрите.

В едно от служебните държавни управления на Росен Плевнелиев един от претендентите за служебни министри, безусловно 2 часа преди представянето на кабинета се разбра, че е с двойно поданство. Бях консултант в президентството и като им даваме декларациите, обясняваме на всеки поотделно и един споделя: Аз имам двойно поданство. Тогава Плевнелиев звънна на различен човек, сподели му: Отивай да си купуваш костюм, ставаш министър. Той вика: Трябва да запитвам жена си, а Плевнелиев му сподели да я пита, до момента в който си купува костюма.

Разказах това, с цел да покажа, че преди Петков, в президентството е имало такива случаи.

Това, че Петков ще подава някакъв документ до 9 октомври, не значи, че съдът незабавно ще се произнесе. Съдът може да се произнесе и след изборите. Но Петков до 12 октомври би трябвало да внесе листи в РИК. Така, че той гони този период.

Ако се окаже, че Петков е бил длъжностен министър с двойно поданство, то политически вреди ще понесе и президентът Радев.

Подписват контракти с Манолова и Иванов
В служебния план към този момент раздават министерски постове


Кирил Петков разгласи, че следва да подпишат “документ” (не е ясно тъкмо какъв) с Христо Иванов и Мая Манолова.

“Първите ни сътрудници са “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме”. Там имаме най-изчистена теза за общо деяние и считаме дори да подпишем документ, който след изборите да се трансформира в коалиция”, разгласи Петков.

“Ще го назовем правила на бъдещо ръководство, в които ще сложим всички значими за нас неща - да не се повишават налозите, промяна на основния прокурор, здраве и обучение да са съществени цели. Никой, който гласоподава за една от тези три партии, да не се чуди какво ще се случи след изборите. Да, ние, ще се явим под форма на коалиция”, добави той.

Петков сподели, че са отворени за диалози с “Има подобен народ”, само че с тях нямало да бързат да подписват преди изборите.

Бившият длъжностен министър побърза и с раздаването на министерски постове.

“Много бих се радвал Министерството на правораздаването да се управлява от министър на “Демократична България”, тъй като там има доста потенциал за самостоятелна правосъдна система. В обществената активност доста бих се радвал да е на “Изправи се БГ! Ние идваме”, те имат доста мощен ляв фокус върху обществените дейности”, съобщи лидерът на “Продължаваме промяната”. Според Петков добре би било транспортният министър да е предприемач, чиято компания е една от най-добре оценените в България.

“В един желан за мен свят, който мисля, че може да бъде реален е 121 депутати в Народното събрание, Румен Радев да си остане президент, а Лозан Панов доста бих се радвал да го видя като основен прокурор”, добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР