300 лева глоба и 70 лева компенсаторна такса ще плащат

...
300 лева глоба и 70 лева компенсаторна такса ще плащат
Коментари Харесай

Променят глобите за шофиране без винетка, ето колко ще са новите

300 лв. санкция и 70 лв. обезщетителна такса ще заплащат водачите, които не са си купили винетка и бъдат хванати в нарушаване. За камионите над 12 тона и транспортните средства сред 3,5 и 12 тона обезщетителната такса е надлежно 175 и 125 лв.. Глобата за тях е 1800 лв.. Това излиза наяве от промени на цената на таксите, които събира Агенция " Пътна инфраструктура ", оповестени за публично разискване, написа в. " 24 часа ".

Т.нар. компесаторна глоба се вкарва като един тип междинна глоба. А цените на винетките остават същите (97 лв. за годишна, 1,94 лв. за дневна) - само се вкарва уикенд винетка, която беше оповестено, че ще коства 10 лв.. Световната банка предлага цената да е 13,20 лв., само че при приспадане на административни разноски минималната цена става 7,60 лв.. До 10 лв. цената се качва поради " възможното понижение на приходите от продажба на седмични винетки от директния трафик през България ".

В претекстовете към наредбата се показва, че покритието на пътната мрежа със стационарни контролни рамки за България следващата година с стартирането на толсистемата ще е два пъти повече от междинното за Европа. В Унгария са 101 рамки и 50 мобилни екипа против 295 стационарни и 55 автомобила за България. Това означавало, че коефициентът на успеваемост при контрола щял да обхване сигурно 40-46% от трафика.

Междувременно, в транспортна комисия ръководителят на КАТ комисар Росен Рапчев съобщи, че КАТ няма да може да ревизира дали някой си е купил електронна винетка, когато тази услуга влезе в действие, тъй като няма да има достъп до системата. А повода е тривиална - концепцията на ГЕРБ АПИ да се трансформира и в полиция за електронните винетки, която се прокарва през Закона за придвижване по пътищата. КАТ можело да наблюдават в случай че се оборудват с мобилни терминали - другояче АПИ ще са виновни. Елекронни винетки може да се купуват от 17 декември и влизат в действие от 1 януари следващата година.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР