300 жители на пловдивските села Белащица, Марково, Браниполе, Брестник и

...
300 жители на пловдивските села Белащица, Марково, Браниполе, Брестник и
Коментари Харесай

20 взрива на седмица стряскат Белащица

300 поданици на пловдивските села Белащица, Марково, Браниполе, Брестник и Гълъбово се събраха макар дъжда в събота на кротичък митинг против каменна кариера.

Заедно с кметовете на петте обитаеми места те се оповестиха против проектите за уголемение на терена за рандеман на скални материaли.

Концесионерът „ Холсим кариерни материали Пловдив " АД е подал искане да стартира работа на спомагателни 50 дка в региона на Калояновите възвишения за период от още 25 година Фирмата работи в региона от 2001 година и би трябвало да приключи през 2021 година

Местните обаче недоволстват против неналичието на всевъзможни ограничения за запазване на живота и здравето на популацията, както и съхраняването на природата.

„ Живеем като на война. Всяка седмица има към 20-ина гърмежа, чиито трептения раздрусват къщите ни. Никой не ни споделя какъв брой са нездравословни твърдите частици в облаците от прахуляк, които покриват селата. Тежката техника основава непрекъсната заплаха за популацията “, жалват се хората.

Те са безапелационни, че не желаят ново уголемение на терена за работа.

„ Факт е, че това е остаряла кариера, която съществува още от 50-те години на предишния век. Но последните десетилетия се построиха доста нови къщи в планината наоколо до Калояновите възвишения, където е теренът на концесията. В същото време „ Холсим “ не е подхванала никакви ограничения до момента за понижаване на запрашаването и замърсяването, макар че това е наложително по контракт “, разясниха протестиращите.

Те чакаха представител на компанията, пред който да изложат настояванията си, само че подобен не пристигна.

Според лекар Костадин Сотиров, към 10 пъти са се нараснали хроничните респираторни болести вследствие на замърсяванията в района, като най-сериозен е растежът при децата.

Кметицата на Белашица Цветанка Читакова разгласи, че ще изиска концесионерът да следи по-стриктно уговорките си към околната среда, като недопуска запрашаване. Отделно ще се желае и мнението на Регионална инспекция за опазване на околната среда дали разширението на кариерата има потребност от екологична оценка. Читакова добави, че сега има процедура за слагане на спомагателни легнали служители на реда в секторите, през които минават камионите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР