300 хил. лв. е оставил със завещание на сина си

...
300 хил. лв. е оставил със завещание на сина си
Коментари Харесай

Ясно е какво ще получат наследниците на Стефан Данаилов

 300 хиляди лева е оставил със наследство на сина си Владимир великият артист Стефан Данаилов. На доведения си наследник Росен Цанков и племенницата Росица Обрешкова пък оставя персоналния си списък и богатата си библиотека.

Стефан Данаилов е разпределил наследството си приживе със наследство, описаха околните на великия артист пред “24 часа ".

Голяма част от наследените от сина Владимир пари в действителност са пристигнали от доведения наследник на Ламбо Росен Цанков. Приживе Данаилов му продал половината от жилището в “Лозенец " против 97 хиляди лева, описа пред “24 часа " кинопродуцентът, чийто татко е режисьорът Вили Цанков. В жилището Ламбо живееше със брачната половинка си Мария.

“Дадохме смъртния акт на Стефан и на Росен Цанков да му послужи за доказателство, че е правоприемник. Синът ми Владимир обаче публично се води като подобен. Написа ми пълномощие, само че отвас узнавам за каква сумастава дума – не ми е казвал, не съм и питала. Вече сметките са на негово име. Той пристигна и си уреди нещата персонално. Сега аз движа делата му, само че системата не работи поради карантината. Разбира се, знаех, че апартаментът в “Лозенец " е продаден, само че в никакъв случай не е ставало дума за пари ", описа пък актрисата Ирен Кривошиева, майката на единственото дете на Стефан Данаилов – Владимир.

Сега тя е “прикована " в България – другояче живее в Съединени американски щати, с цел да се грижи за старата си майка.

Владимир Данаилов също живее в Съединени американски щати, където сега учи медицина. През 2014 година той се ожени в Америка за приятелката си Виктория.

Стефан Данаилов е имал и 15 декара апетитна земя в Родопите. Тя също отива при сина му Владимир, самият Росен Цанков призна, че няма искания към нищо от наследството на артиста, тъй като то по право се поставя на кръвния му правоприемник. Според информация на “24 часа " Цанков и Росица Обрешкова обмислят да дарят библиотеката и архива на Данаилов на НАТФИЗ или на Националната библиотека, където да бъде изработен фонд в негова памет.

Апартаментът в кв. “Лозенец " в София, който Росен Цанков е изкупил от Данаилов, е едно от най-митичните жилища в столицата. Той е на невисок етаж в един от дребното доста високи блокове в тази част на града.

Обща повърхност 145 кв. м, 10 кв. м кабинет – цялостен с книги и ръкописи на пиеси  сюжети на филми,15 кв. м спалня и огромен и ярък хол съставлява апартаментът на Стефан Данаилов и Мария. Актьорът продал своя дял на Росен Цанков преди години с изискването да остане в жилището, до момента в който е жив.

В този дом Данаилов събираше учениците си – постоянно над 20, когато имунната му система рухна след лекуването от сарком и беше рисково да не се болести даже от най-лекия грип, само че той не се отхвърли да бъде преподавател. И то непоколебим професор от НАТФИЗ. Там се влизаше през малко предверие, а след това в огромен хол с камина.

Мастера в никакъв случай не съобщи учениците си. Винаги ги чакаше маса с баница и напитка. Едно издателство му подари за рождения ден сбирка вино с етикети от негови паметни функции. И те стояха на масата, само че никой не се осмели да отпие.

Така се случи и при подготовката на последната играна от него пиеса – “Актрисата ", която се осъществя по концепция на Аня Пенчева. Репетиция в хола, до момента в който се стигна до сцената. Където, уви, артистът в ролята на влюбен остарял банкер излизаше на моторизирана количка. Последвалото строшаване на бедрото и залежаване се оказаха зла поличба – не слезе от возилото, само че не спря да пуши.

В театралните среди се приказва, че Аня интензивно работи по книга за Ламбо и събира богат снимков материал. А биографичната книга на самия Данаилов “Романът на моя живот ", също богато илюстрирана и доста откровена, се продаде в нечуван за нашия пазар тираж.

Всъщност приживе Мастера е имал два влога, които сега наследява синът Владимир. Веднага след кончината на татко си той долетя от Америка, с цел да уреди делата си в България. Баба му – майката на Ирен Кривошиева, е на 90 година – една от най-възрастните адвокатки у нас, само че още работи в адвокатската фирма си. Преди доста години даже е била кметица на София, а неотдавна издаде книгата с записки.

Приживе с изключение на за наследството си Стефан Данаилов се е погрижил самичък и за мястото на безконечния си покой. Актьорът е платил за 100 години напред гроба си в боянския частен гробищен парк. Оставил е и пари за монумент.

Данаилов почива до обичаната си Мария. И е поискал паметникът на гроба му да е същия като нейния – сребърна роза пред паметната плоча. Ще бъде изработен от скулптора Георги Чапкънов.

Паметникът обаче ще бъде подложен, откакто мине година от гибелта на Стефан Данаилов.

А на 27 май стават 6 месеца от кончината на националния любим.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР