300 000 малки бизнеси, включително ресторанти, кафенета, шивачници, адвокатски кантори,

...
300 000 малки бизнеси, включително ресторанти, кафенета, шивачници, адвокатски кантори,
Коментари Харесай

Малкият бизнес ще купува ток на свободния пазар от 1 октомври

300 000 дребни бизнеси, в това число заведения за хранене, кафенета, шивачници, адвокатски адвокатски фирми, ще купуват ток от свободния пазар от 1 октомври. Това ще стане, в случай че Народното събрание одобри измененията в енергийния закон, който в петък внесоха ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов и група депутати, осведоми " 24 часа ".

Текстовете плануват на контролирания пазар да останат единствено битовите консуматори. В претекстовете към проектозакона е записано, че тези 300 000 дребни бизнеси използват към 4,5 млн. мегаватчаса електрическа енергия, която се освобождава от контролирания пазар и би трябвало да си я набират от свободния. На контролирания остават за ползване, при определяни от КЕВР цени, сред 10 и 10,5 млн. мегаватчаса електрическа енергия.

Разчита се тази стъпка да ускори конкуренцията и да докара до появяването на нови търговци на пазара. Освен това ще е ясно и какъв брой ток е необходим на контролирания пазар, тъй като семействата имат почти еднообразно ползване. В последната година поради огромната динамичност на цените на борсата - от 190 до 6 лева за мегаватчас, значително от микро- и дребните предприятия се върнаха на контролирания пазар.

В интервала на пандемията COVID-19, когато цените потеглиха надолу, се вижда противоположната наклонност - дребните компании избират свободния пазар.

Според вносителите времето за излизане на дребния бизнес на свободния пазар е положително, защото в този момент цените на електрическата енергия на борсата от последното тримесечие на предходната година вървят надолу. В момента са с 20% по-ниски от тази на контролирания пазар. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР