30 юни наближава. Това е срокът, в който медиите са

...
30 юни наближава. Това е срокът, в който медиите са
Коментари Харесай

Търсиш наредба за медиите, цопваш в басейн

30 юни наближава. Това е срокът, в който медиите са задължени да подадат заявления за същинските си притежатели и за полученото финансиране. Задължението за деклариране бе вменено със закона с уморително дълго име ЗЗДПДПОРДМУ (Закон за наложително складиране на печатни и други творби и оповестяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги). Законът изисква Министерството на културата да напише и одобри специфична разпоредба за формата, наличието и метода на показване и издание на въпросните заявления. 

Проект има и той е качен на Портала за публични съвещания - strategy.bg, където държавните институции разгласяват всички документи за публично разискване. В този портал се отразяват в табличен тип и предложенията към плановете. Там би трябвало да се намира и моят коментар по медийната разпоредба - той е в смисъл, че планът на МК просто преписва закона и че министерството няма политика за отбрана на персоналните данни. 

Понеже 30 юни наближава, ревизирам какво се случва на портала strategy.bg и на уеб страницата на министерството. С изненада откривам, че справката за мненията и предложенията, засягащи парите и собствеността на медиите, ме праща на... басейн. Към плана на медийната разпоредба са " закачени " коментари по напълно друг проект - на Наредба за безопасна техническа употреба и поддръжка на детайлите за вграждане, филтрацията и помпите към плувните басейни. Тук също има забавна информация - показателна за висотите, които доближава въображението на българската администрация. Например от огромен хотел на Златни пясъци изясняват, че в случай че би трябвало да изпълнят всички предлагани условия, ще се наложи за двата си басейна да поддържат 105 (да, 100 и пет) досиета -  за всеки детайл за вграждане, филтър и помпа.   

Но аз диря друго. Поемам въздух и продължавам  нататък - към ЗЗДПДПОРДМУ (Закона за складиране на....).  Там напълно ясно написа: 

В едномесечен период от влизането в действие на закона министърът на културата утвърждава образците на декларациите. В тримесечен период от влизането в действие на закона министърът издава наредбата за декларациите. В едногодишен срок от влизането на закона в сила Министерството на културата основава публичен регистър на декларациите. А до тогава декларациите по член 7а и 7б се подават по електронен път с електронен автограф.

Но електронен формуляр за попълване няма. Няма и разпоредба. У мен от ден на ден се затвърждава усещането, че за администрацията периодите не са наложителни, а са единствено за сведение. 

В плана на наредбата пък пише: „ В период до 30 април 2019 година Министерство на културата обезпечава техническа опция за подаване на декларациите по закона за наложителното складиране на печатни и други творби.... чрез попълване на електронен формуляр на интернет страницата на министерството “. Става все по-объркано, по тази причина вземам решение още веднъж да видя какво тъкмо написа в самия закон. Използвам уеб страницата на Министерството на културата, само че откривам, че законът там стои във версията си от... 2010 година

На уеб страницата на МК откривам и известие, което гласи, че декларациите по  ЗЗДПДПОРДМУ могат да се подават по електронен път посредством уеб страницата на Министерството на културата на адрес https://eventis.mc.government.bg:8443/ED/View1.jsp и че за подаване на декларацията е нужен електронен автограф.

Затова, драги „ снабдители на медийна услуга “, подострете електронния си автограф, поемете въздух и скачайте в басейна. Само нека в него да има вода.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР