30% от децата на 5-6 години са без кариеси, останалите

...
30% от децата на 5-6 години са без кариеси, останалите
Коментари Харесай

8% от 18-годишните българи са без кариеси

30% от децата на 5-6 години са без кариеси, останалите са с кариеси на краткотрайните зъби. Те се повяват при погрешно хранене на детето и в случай че не се поддържа никаква джука хигиена. Тогава нещата са мъчно обратими. Това сподели в ефира на Българска национална телевизия ръководителят на Зъболекарския съюз доктор Николай Шарков.

20% от 12-годишните българи са без кариеси, а при 18-годишните процентът е 8, единствено 35% от тях имат добра джука хигиена. Лошото положение на останалите се дължи на неприятно хранене – с въглехидрати и неприятна джука хигиена или липса на такава. При 18-годишните всеки 4-ти има най-малко един изваден зъб.

35-годишните българи имат по 17 зъба, наранени от кариеси, от тях приблизително 6 зъба са екстрахирани, означи доктор Шарков.

20% от 60-годишните хора са с обеззъбена горна челюст, 17% са с обеззъбена долна челюст и 13% с обеззъбена и долна, и горна.

Д-р Шарков съобщи, че с помощта на профилактичната стратегия, която се организира, заболеваемостта стартира да спада с към 25%.

Д-р Димитър Кътев от Враца е ортодонт на 2019 година

Ще създадем всичко допустимо да проведем контролно епидемиологично проучване – ще изследваме 6000 деца, с цел да забележим действителния резултат от програмата, сподели той.

Относно пандемията доктор Шарков акцентира, че зъболекарите са на първа линия.

"Ние работим на 35 см от лицето на пациента и сме изложени на същата заплаха, тъй като при нас влизат пациенти и макар че прилагаме триажа, още на 19-ти март публикувахме този документ рекомендации към нашите сътрудници, ние в последна сметка не знаем кой влиза ", сподели той.

По думите му денталните клиники са безвредни, тъй като съблюдават разпоредбите на антисептика, които се учат още във втори-трети курс в медицинските университети. "Имайте поради, че те и преди и след появяването на COVID-19 съблюдават тези правила, което значи стерилизация и автоклавиране на безусловно всичко ", акцентира доктор Шарков.

Той сподели, че при започване на пандемията денталните центрове са били затворени за 20-30 дни поради липса на защитни средства, което не е довело до утежняване на здравето на пациентите.

30 дни не може да се утежни здравето на устата на индивида, може да се появи наложително положение, т.е обвързвано с болежка, само че това е в резултат на един дълъг продължителен развой в устата, който се развива, заради това, че не е полагана грижа в устата, сподели доктор Шарков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР