30% от бюджета ни на месец трябва да отиват за

...
30% от бюджета ни на месец трябва да отиват за
Коментари Харесай

Как да спасим бюджета си за месеца - експертите съветват

30% от бюджета ни на месец би трябвало да отиват за храна, 10% за консумативи - ток, вода, отопление, 25 за заеми, 10 на 100 за поддръжка на автомобила, 10 на 100 за облекло, 5 на 100 за други - налози, развлечения, дарове, застраховки и 10 на 100 би трябвало да спестяваме.

Това е схемата, която ще ни помогне да се оправим с разноските, настояват специалисти.

„ Януари постоянно е най-трудният месец. Много празници са, основават доста страсти. Лошото е, че продължаваме да сме най-бедната страна в Европейски Съюз и не можем да изкараме празниците със спестени средства”, разяснява кредитният специалист Тихомир Тошев пред "Здравей, България " по NOVA.

Експертите припомнят,

че януари като се изключи че след покупката на подаръците, джобовете са изтънели, хората би трябвало да посрещнат постоянните разноски, а идват и изключителни – винетки, налози.

Първо обаче би трябвало да платим сметките и вноските си.

Големият проблем е и това, че нямаме спестявания - единствено 14 на 100 от нашенците са съумели да спестят през предходната година.

Януари е мъчителен месец и съгласно психиатъра Веселин Гелев.

„ Времето е тъмно, настроението става минорно. От една страна е охарчването, от другата – настъпването на депресивните месеци”, разяснява Гелев. За празнична меланхолия обаче не би трябвало да се приказва.

Според него най-голямата нелепост по времето на празниците е опитът да си „ купим емоция”. Например извършването на покупки на скъпи дарове.

„ Статистиката демонстрира, че тази година с 30% са се нараснали бързите заеми за празниците. Това е шокиращо. Освен за дарове, те ще бъдат изхарчени и за насъщни потребности, което дава подтик на напрежението през януари”, разяснява психиатърът. Той добави, че се сливат и доста почивни дни.

По думите му и натрупването на доста почивни дни

също се отразява зле - най-малко 8-9 са те този месец. Схемата е 5 по 2 и 3 по 8. Психиката е настроена по този начин - пет дни работиш, два почиваш. 8 часа спиш, 8 часа натоварване и 3 часа свободно време.

С това обединение следва смяна на работния темп и следва още по-натоварващ развой на влизане в темп. Това коства напрежение и към по-депресивн мисли.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР