30 от българските шофьори, които са били на ферибота Юрофери

...
30 от българските шофьори, които са били на ферибота Юрофери
Коментари Харесай

Част от оцелелите след пожара на ферибота българи се прибраха, 9 обаче са в неизвестност

30 от българските водачи, които са били на ферибота " Юрофери Олимпия ", на чийто ръб избухна голям пожар, пресякоха гръцко-българската граница малко преди 19 ч., заяви bTV.
Още по темата
От българска страна ги чакаше рейс, който да ги откара до Петрич.

Транспортът от Гърция е бил обезпечен от тяхната компания шеф. Очаква се на следващия ден да се приберат и останалите ни сънародници.

" 12 души остават в неопределеност, съгласно информация, която получаваме непрекъснато от гръцките управляващи - за момента 7 са с доказано българско поданство. Има подозрение за още двама, само че още не е изяснена тяхната народност и дали те са били легално на борда или не, тъй като това също е проблем с изясняването на тяхната народност. Сред евакуираните ни жители има и деца като всички са добре ", сподели заместник-външният министър на България Велислава Петрова.

В обществените мрежи децата на трима от изчезналите български водачи - Димитър Бояджиев, Васил Марков и Георги Махлелиев, приканиха всеки, който има някаква информация за бащите им, да се обади в Министерство на външните работи или Министерство на вътрешните работи.



Двама българи пък са настанени в болница, като единият е интубиран поради ниска сатурация, а другият е в устойчиво положение.

Министерството на превоза и известията (МТС) координира всички дейности по прибиране на избавените български жители при случая с пожара на ферибот в Йонийско море, оповестиха от пресцентъра на ведомството. Осъществена е непрекъсната връзка с Министерството на корабоплаването и островната политика на Гърция.

Консулът на България в южната ни съседка Радостин Ванкин е оказал цялостно подпомагане за издаването на нужните документи на българите и настаняването им в хотел на остров Корфу, показват от МТС. Разговаряно е и с транспортното министерство на Гърция, както и с българските гранични управляващи за образуване напредването на българските жители и оказване на административна помощ.

Със съдействието на български превозвачи са обезпечени нужните рейсове, с които ще бъдат превозени избавените български жители при случая с пожара на ферибот в Йонийско море, прецизират още от министерството.

Пожарът на ферибота избухна през вчерашния ден преди обяд. На борда е имало 290 души, 127 от тях - българи.

Успоредно с издирването на изчезналите не престават и напъните по гасенето на пожара. Спасителните екипи не могат да се качат на борда на ферибота преди да се понижи задимяването и да спадне температурата, която е извънредно висока - тук-там доближава 500 градуса по Целзий.

Българските жители могат да потърсят настояща информация за своите близки, пътували на ферибота " Юрофери Олимпия " на следния телефон в Ситуационния център на Министерство на външните работи: 02 948 3051
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР