30% от българите смятат, че покупателната им способност се е

...
30% от българите смятат, че покупателната им способност се е
Коментари Харесай

Над половината българи са готови да харчат повече през тази година в сравнение с 2018-а

30% от българите считат, че покупателната им дарба се е повишила, а повече от 60 на 100 от хората у нас са подготвени да харчат повече през идващите 12 месеца спрямо миналата година. Всъщност българите са на трето място в Европейския съюз (ЕС) във връзка с проектите си за по-голямо ползване през 2019 година. Това демонстрира последното издание на изследването " Обсерватория " на БНП Париба Лични Финанси.

Според него 62% от сънародниците ни са подготвени да харчат повече през идващите 12 месеца, което е по-високо от междинното равнище за Европейски Съюз от 41%. Преди нас в това отношение са Словакия със 73% позитивни отговори, следвани от румънците с 63%.

От проучването излиза наяве, че покупателната дарба на 30% от българите се е повишила през 2018 година или с 2% повече спрямо предходното издание. За съюза междинното равнище е от 23%. По отношение на повишението на покупателната дарба България е в топ 5 на Европейски Съюз.

В същото време обаче други 30% от българите декларират, че покупателната им дарба не се е трансформирала, което е под междинното за Европейски Съюз от 44%. Най-песимистично настроени са хората във Франция, където 59% споделят, че покупателната им дарба се е намалила, което е доста над междинното за Европейски Съюз от 33%.

Значителна част от хората у нас възнамеряват да дадат повече пари за свободното си време и за пътувания през актуалната година. 67% са подготвени да усилят разноските си в тази посока, което е над междинното за Европейски Съюз равнище от 60 на 100.

Също по този начин 60% от нашенците считат да си купят нови електроуреди за дома, като готварска печка, ледник и пералня.

" Ние сме №1 и във връзка с плановете за ремонт на дома като 52% от българите са заявили, че възнамеряват да обновят жилищата си. Това е с 19% по-високо от междинното за Европейски Съюз от 33% ", показват от БНП Париба Лични Финанси.

Изследването " Обсерватория 2019 " демонстрира още, че има съществени разлики сред това по какъв начин хората от Източна и от Западна Европа възприемат " локалните " артикули. За първите, както и за 72% от българите, това са национални артикули, а закупуването им е демонстрация на национализъм и е в поддръжка за локалната стопанска система.

Хората в България също по този начин имат вяра, че това има и позитивно отражение върху заетостта. На тази позиция са 72% от участниците в изследването, което е малко по-високо от междинното за Европейски Съюз от 70%.

Любопитна наклонност, регистрирана в изследването, е тази, че 68% от хората у нас са подготвени да платят повече за локални артикули. Те са склонни да платят сред 5 и 10% по-скъпо за тях. В това отношение ние сме в топ 3 като пред нас са Италия със 75% и Швеция със 71%. В същото време, единствено 43% от хората в Чехия биха платили повече за местни артикули, а във Франция цифрата е 56%.

Сънародниците ни най-често купуват локални храни - 94% позитивни отговори, мебели - 75% и козметика - 74%. Причината за този избор съгласно 43% от участниците е положителното качество. Тази цифра е по-висока от междинната за Европейски Съюз от 35%. Например, това мнение се споделя от 33% от французите.

Проучването " Обсерватория " преглежда потребителските настройки в страните от Европейски Съюз от 1985 година и се утвърди като значим знак за основни участници в потребителския бранш и автомобилната промишленост. Изданието за 2019 година е извършено в 17 страни: Австрия, Белгия, България, Чехия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Испания, Швеция, Норвегия и Англия. В него са включени мненията на близо 14 000 европейци.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР