30 млн.лв. от европарите за образование ще отидат за борба

...
30 млн.лв. от европарите за образование ще отидат за борба
Коментари Харесай

30 мнл.лв. от европарите за образование отиват за борба с коронавируса

30 млн.лв. от европарите за обучение ще отидат за битка с ковид , излиза наяве от днешното решение на Министерски съвет за смяна на оперативната стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 година

Общо 30 964 149 лева от нея ще се трансферират към други две стратегии - " Развитие на човешките запаси " и " Иновации и конкурентноспосбост ", с цел да се поддържат ограниченията за минимизиране на негативните последствия от епидемиологичното разпространяване на COVID-19. Към Оперативна програма РЧР ще се насочат 28.7 млн.лв ., а към " Иноваци " - 2.1 млн.лв . " С тези средства ще се способства за финансиране на схеми за краткотрайна претовареност и ще се обезпечи оборотен капитал и ликвидност на дребни и междинни предприятия, като краткотрайна мярка в отговор на рецесията. Финансирането ще бъде обезпечено от недоговорен или икономисан досега запас по оперативната стратегия ", стимулират се от Министерски съвет. Оттам показват, че изменението е станало допустимо вследствие на бързите промени, препоръчани от Европейската комисия в Общия правилник за ръководство на средствата от Европейските и структурни капиталови фондове във връзка със характерните ограничения за активизиране на вложения в здравните, обществените и стопански системи на страните членки в отговор на разпространяването на COVID-19.

Днес държавното управление утвърди спомагателни разноски за 2.4 млн. лева за планово финансиране на тематични състезания, свързани с пандемията от COVID-19 посредством Фонд „ Научни проучвания “. С тях ще се финансират планове за научни проучвания, свързани с диагностика, предварителна защита, лекуване на заболелите от ковид, както и прогнозиране, мониторинг и предварителна защита на разпространяването му. Ще се подкрепи развиването на научния капацитет и научните проучвания на програмно-проектен конкурсен принцип, както и интернационалното научно съдействие.

През 2020 година от фонда възнамеряват още да афишират тематични състезания в следните области на намеса: биологични и биомедицински проучвания в региона на генетичния притежател на SARS-CoV2, епидемиологични и имунологични проучвания, свързани с протичането на инфекцията, създаване на лечения за лекуване на корона-вирусна зараза и ваксинални препарати за предварителна защита на заразяване със SARS-CoV2, потвърдени при модели in vivo, обществени, стопански и просветителни аспекти на пандемията COVID-19 и други Заедно с това е планувано и обявяванене на състезания за двустранни или интернационалните планове, свързани с COVID-19, както и за предварителна защита от епидемии и понижаване разпространяването на високорискови вирусни болести. Конкурсите ще се организират при изискванията на съответните договорености и съглашения сред финансиращите организации от страните, които са декларирали интерес.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР