30 май e Световният ден за борба с множествената склероза

30 май e Световният ден за борба с множествената склероза ...

30 май - Световен ден за борба с множествената склероза.


30 май e Световният ден за борба с множествената склероза (МС). По повод отбелязването на този ден в България и кампанията под надслов "Ръка за ръка в живота с МС", Фондация "МС Общество - България" организира пресконференция.

Участници ще бъдат водещи невролози, представители на институциите и пациенти. Специалистите ще изнесат данни за постиженията в овладяването на диагнозата МС и за промените, свързани с по-лесен достъп до терапиите, а пациенти, взели участие в кампанията"Лицата на Множествената склероза" през 2012 г., ще разкажат как се справят с болестта и нейните предизвикателства в ежедневния живот шест години по-късно. Очакваме присъствие на известни личности, ангажирани пряко в сферата на здравеопазването и с диагнозата МС.

На 30, 31 май и 1 юни 2018 г. в Park Center Sofia ще бъде поставена специализирана виртуална МС стая, в която всички желаещи ще могат да научат повече за диагнозата, както и да изпитат всички симптоми, които МС причинява на пациентите.

Множествената склероза е основният нетравматичен фактор, водещ до инвалидизация сред младите хора в световен мащаб.

2,3 млн. души са засегнати от МС по света, 690 000 са болните в Европа. Над 7000 са хората, които водят битка със заболяването в България, като по данни на лекари всяка година у нас се диагностицират нови 80 случая на болестта.

Тази година кампанията за ранно информиране за множествената склероза ще премине под надслов #bringinguscloser и #MSInsideOut и е свързана със засегнатите от МС души, както и хората участващи в търсенето и прилагането на лечение - учени, лекари, медицински сестри, дарители и доброволци. Целта ѝ е да покаже, че всяка година медицината се приближава все повече до откриването на лечение за тази тежка, нелечима и водеща до трайна инвалидизация болест.
Ембри е живото доказателство, че храната и тренировките могат да променят живота на диагностициран човекЕмбри е живото доказателство, че храната и тренировките могат да променят живота на диагностициран човек / БГНЕС
Преди няколко дни в България пристигна Мат Ембри, който е диагностициран с множествена склероза едва на 19 години. Той бе в София за премиерата на филма "Живото доказателство". Лентата разказва за Ембри, който от 23 години живее с диагнозата множествена склероза и се радва на пълноценен живот без прием на скъпоструващите лекарства и безццената подкрепа и помощ от своя баща д-р Аштън Ембри.

"Диагнозата множествена склероза е алармата, от която трябва да се събудим и да се променим. Пациентите трябва да знаят, е, че следствията от множествената склероза могат да бъдат ужасяващи", сподели Мат след премиерната прожекция на филма в София.

За себе си, постоянно си напомням колко ужасна може да бъде тази болест. Мисля, че в живота има един парадокс и това е може би в природата на живота, когато човек си напомня колко лошо може да стане, той полога повече усилия, за да постигне онова, което може да бъде добро, сподели още Мат. Той е убеден, че човек трябва да взема важните решения всеки път, когато седне на масата или трябва да реши дали да си обуе маратонките за тренировка.

За всички нас е важно да намери време за медитиране, да се моли и да си дава сметка, че има една по-висша сила, която го направлява, заявява той. Мат е реалист и сподели, че надеждата е нещо хубаво, но понякога може да бъде и опасна дума, защото се създава някакво очакване към бъдещето. Идеята е, че нещата може би биха могли да станат по-добри, но по-важното е какво може човек ще направи сега, днес. Всеки може още днес, веднага, когато се прибере вкъщи, да си разчисти хладилника, е съветът на Мат Ембри. /БГНЕС

Източник: bgnes.com