30 хиляди евро е цената на сбъднатата мечта да станеш

...
30 хиляди евро е цената на сбъднатата мечта да станеш
Коментари Харесай

Мечта за дете: Какво е да си сурогатна майка?

30 хиляди евро е цената на сбъднатата фантазия да станеш майка. Става въпрос за сурогатното майчинство, неразрешено на доста места, само че не и в Украйна. Една клиника в покрайнините на Харков притегля хиляди бездетни двойки от целия свят.

Снимка: bTV
" Щом бебето стартира да рита, постоянно му приказвам. А приказките, които чета вечер на моите деца, са и за бебето в корема ми. И то слуша”, споделя Наталия Попова, сурогатна майка.

Наталия е бременна в осмия месец - с момиче. Но детето не е нейно. Наталия е сурогатна майка. Родителите на бебето са германци.

" Разбира се, че ще се веселя за тях. Това е толкоз благополучен миг - когато за първи път държиш бебето си на ръце”, съобщи Наталия.

Снимка: bTV
Децата й прекарват с нея единствено деня. Вечер се прибират у дома. Преди няколко седмици тя се е преместила да живее покрай клиниката в Харков.
Наталия е решила да стане сурогатна майка поради положителното възнаграждение. Съпругът ѝ изкарва едвам 200 евро на месец. Иска ѝ се децата ѝ да имат по-добър живот.

Клиниката в покрайнините на Харков притегля бездетни двойки от целия свят. Сред тях са и двамата германци, чието дете Наталия носи в утробата си. Двамата не желаят да застават пред камерата. Страхуват се, че могат да бъдат разпознати в родината си.

Снимка: bTV
За разлика от тях жена е склонна да приказва. Тя също е германка. Ще я назовем Ана. Жената е при започване на четирийсетте и има зад себе си шест несполучливи опита за изкуствено оплождане. За Ана и брачна половинка ѝ осиновяването не е било решение. Затова сурогатното майчинство и даряването на яйцеклетка е бил единственият излаз. В Германия обаче това е нелегално. Зад немската възбрана се крие известна доза двуличие, счита Ана.

" Сурогатното майчинство в Германия е неразрешено, макар че доста известни персони и хората, които имат пари и могат да си го разрешат, го вършат. Когато се върнеш в Германия с дете, Службата за протекция на детето се отнасят към теб по този начин, като че ли си нарушител ", изясни Ана.

Снимка: bTV
За клиниката в Харков сурогатното майчинство е рентабилен бизнес. За даряването на яйцеклетка и износването на дете от сурогатна майка всяка двойка заплаща минимум 30 хиляди евро. Макар да няма публична статистика, осведомени с тематиката настояват, че всяка година по този метод в Украйна се раждат по няколкостотин деца.

Вече е минал повече от месец от последната ни среща с Наталия. Тя още веднъж е вкъщи - при фамилията си. А детето, което е носила в утробата си през последните 9 месеца, към този момент е при родителите си в Германия.

" Честно казано, след раждането на бебето бях объркана прочувствено. От една страна разбираш, че това не е твоето дете. Но от друга искаш да знаеш всичко за него. Все отново то е било в утробата ти цели 9 месеца. Но не бих нарекла това майчински инстинкт, тъй като доста ясно осъзнаваш, че това не е твоето дете ", изясни сурогатната майка.

Германските родители на детето са твърдо решени да не прекъсват контакта си с Наталия. А дали тя още веднъж би износила непознато дете? Може би, споделя Наталия. Едно обаче е несъмнено: търсенето е голямо и ще нараства.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР