30-годишен лекар-специализант беше излекуван от коронавирус с хиперимунна плазма в

...
30-годишен лекар-специализант беше излекуван от коронавирус с хиперимунна плазма в
Коментари Харесай

Кръвна плазма от преболедували COVID-19 спаси млад лекар |

30-годишен лекар-специализант беше оздравял от ковид с хиперимунна плазма в УМБАЛ " Св. Анна ". За случая заяви Павлина Михайлова от Сдружение „ Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма “. Днес пациентът беше изписан след 15-дневен престой в Инфекциозното поделение на болничното заведение. 

" Не знаех, че имам коронавирус, първите признаци бяха температура и изнемощялост. След като това продължи два-три дни си направих тест и открих, че съм позитивен. В Инфекциозна клиника ме прегледаха и останах на домашно лекуване. Вземах витамини и антибиотици, както ми беше предписано, и мерех сатурацията (нивото на кислород в кръвта) и пулса си с апаратче. 4-5 дни по-късно положението ми се утежни и се наложи да постъпя в болничното заведение ", описа доктор Момчил Манчев, специализант по хирургия.

По думите му след преливането на хиперимунната плазма (кръвна плазма с антитела против COVID-19) не усетил моментален резултат, състоянието му последователно се подобрило. Вливанията на плазмата са били в три следващи дни, като по едно и също време с това е вземал и ремдесивир. След това температурата му почнала да спада, сатурацията  да се повишава и дишането му се подобрило. 

" Бях на болнично лекуване към 15 дни, 24 часа бях непрекъснато на О2. Очаквах да има резултат от плазмата, песимистичен сигурно не съм бил, тъй като сега лекуването по този начин или другояче е пробно. Колегите пробваха всичко. Може би комбинацията от плазма и ремдисивир даде този резултат. Знам, че по-младите прекарват по-леко, само че нещата може и да се влошат доста, както се получи при мене. Щастлив съм, че си потеглям. Благодаря за грижите и лекуването ", сподели още младият доктор, на който му следва един месец възобновяване след изкараната пневмония в резултат на ковид.

Какво е било обективното положение на пациента и по какъв начин е протекло лекуването му описа доктор Лъчезар Панчев от екипа, който се е грижил за сътрудника си в Инфекциозната клиника:

" Д-р Манчев постъпи в края на август. Това, което видях, не беше по никакъв начин положително. Видях човек, който " лапа въздух " като риба на изсъхнало. Състоянието ме тормози, сатурацията на кислорода беше доста под нужното равнище. Той беше " на кантар " да стигне до реанимация. Колегите, които са го приели, са коментирали да се включи хиперимунна плазма и ремдесивир като последна мярка. В нашето поделение нямаме опит с такова лекуване, това е първият пациент, при който се употребява комбинацията от хиперимунна плазма и ремдесивир ", сподели инфекционистът.

Важно е да има преболедували, искащи да дарят кръв, акцентира доктор Панчев и добави, че сега в отделението от ковид се лекуват 13 пациенти, а други двама са в реанимация. 

Вирусът става по-вирулентен (по-заразен), само че силата му понижава. Той не цели да унищожи индивида, тъй като няма да има къде се развива. Докато преболедува по-голяма част от населението, разпространяването няма да намалее, уверен е инфекционистът.

Как е било организирано даряването на плазма за лекаря с коронавирус разказа Павлина Михайлова от Сдружение „ Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма “. Сдружението има, посредством която се търсят донори - хора, които са преболедували COVID-19, и имат задоволително антитела против вируса. Първият пациент, когото съумяват да спасят с общи старания, е варненският доктор доктор Ненкова, чиято щерка насочи зов за търсене на донори. Благодарение на напъните на група хора от сдружението доброволци бяха открити, нужното количество плазма беше обработено в Националния център по трансфузионна хематология в София и пациентката беше избавена, макар сериозното положение, до което я беше довела заболяването.

До момента донорите са най-вече млади мъже от разнообразни краища на страната, които са изкарали заболяването без затруднения.

Според онкохематолога доктор Чавдар Ботев, който е съветник на сдружението, един донор може да обезпечи три сакчета хиперимунна плазма. Процедурата трае 45 минути, кръвта се обработва сега на взимане, минава през уред, който извлича плазмата и останалото се връща още веднъж в кръвоносната система на донора. Подходящи да подаряват са хора, които имат по-висок титър на антитела. Това се открива след тестване.

За да могат да поемат разходите за път ( в случай че не са от София) и тестване на доброволците, от сдружението са разкрили фондонабирателна сметка на името на Националната пациентска организация:

IBAN BG76RZBB91551035516966
BIC RZBBBGSF
BGL

 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР