30 години след пленума на БКП, който дава начало на

...
30 години след пленума на БКП, който дава начало на
Коментари Харесай

Какво се случи на 10 ноември 1989 г.?

30 години след пленума на Българска комунистическа партия, който дава начало на демократичните промени у нас. Какво се случва на този исторически ден?

Вижте в репортажа на Вера Александрова

Берлинската стена преди малко е паднала, Съветският съюз е на вълна перестройка, социалистическият блок е разтресен, желанието за смяна се усеща и у нас.

Това е залата в резиденция Бояна, в която се организира историческият пленум на 10 ноември 1989 година Присъстващите съвсем с цялостно единогласие вземат решение да изпратят Тодор Живков в подобаващ отдих, откакто 35 години е бил отпред на страната. За нов общоприет секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия е определен Петър Младенов.

От трибуната той благодари на Живков за приноса му в антифашистката битка и социалистическите преобразования в страната.

Петър Младенов: Изпращайки други Живков на подобаващ отдих, ние най-сърдечно му благодарим и му желаем още дълги години здраве, жизненост и креативна интензивност.
Свалянето на Тодор Живков от власт става с решаващата роля на Съветския съюз. Хората у нас, на които Кремъл разчита са Петър Младенов, Андрей Луканов, Добри Джуров. Натискът върху Живков да се отдръпна се ускорява от пролетта на 1989 година.

Доц. Михаил Груев, ръководител на ДА " Архиви ": Желанието на Живков е да замине за Москва и да направи директна среща с Горбачов, само че Горбачов отхвърля такава среща.
Показват му, че връзката с Москва ще става посредством руския дипломат Виктор Шарапов. Живков разчита знаците и стартира да договаря. Предлага да подаде оставка като общоприет секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия, само че да остане ръководител на Държавния съвет, с цел да има равномерен преход и последователност. Разбира, че това е невероятно на банкет в руското посолство на 7 ноември, където беседва с посланика.

Доц. Михаил Груев, ръководител на ДА " Архиви ": Именно на тази среща Живков е тежко посърнал от Шарапов като му е декларирано, че руското управление и персонално други Горбачов извънредно високо правят оценка неговата подготвеност да подаде оставка от двата заемани поста.
На 8 ноември при Тодор Живков отиват Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев - членове на Политбюро, знаят се от партизанските години в отряда " Чавдар ". Увещават го да се отдръпна. Година преди тези събития Живков подава мнима оставка за да тества обкръжението си. Тогава всички са изрично срещу.

Доц. Михаил Груев, ръководител на ДА " Архиви ": Факт е обаче, че Георги Атанасов грижливо прибира тази оставка, която Живков подава през 1988 година и я задейства към този момент на пленума на 10 ноември.
На 9 ноември се събира Политбюро, Живков схваща, че не може да разчита на поддръжка от досегашните си приятели и се съгласява да се отдръпна. На идващия ден пленумът утвърждава смяната. Новината бързо се предава от уста на уста. Вечерта в " По света и у нас " има обстоен репортаж.

Единствено Българска национална телевизия разполага с достоверни фрагменти от съвещанието на пленума. Целта на новото управление на Българска комунистическа партия е да резервира системата, само че да я преустрои съгласно вижданията на Горбачов. Много скоро излиза наяве, че това е невероятно.

 Още по тематиката 30 години от началото на Прехода
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР