30 години след падането на комунизма малък процент хора в

...
30 години след падането на комунизма малък процент хора в
Коментари Харесай

Повече от половината в България: При комунизма беше по-добре

30 години след рухването на комунизма дребен % хора в някогашния източен блок съжаляват за паметните политически, обществени и стопански промени , само че в това време малко на брой са задоволени от нещата през днешния ден и доста се безпокоят за бъдещето.

Това написа английското издание " Гардиън ", базирайки се на социологическо изследване на Pew Research Center в 17 страни, в това число 14 страни членки на Европейски Съюз.

От сондажа излиза наяве, че множеството хора в Централна и Източна Европа като цяло одобряват демокрацията и пазарната стопанска система.

До 85% от хората утвърждават измененията в Полша, Източна Германия и Чехия , само че по-малко от 55% в България, Украйна и Русия. Авторите на проучването означават, че това най-общо отразява другите усещания по какъв начин самостоятелните страни са се развивали от събитията през 1989-1991 година , когато вълна от оптимизъм залива Европа, довело до рухване на стени и режими и отваряне на обществата и пазарите.

Повечето поляци, чехи и литовци и повече от 40% от унгарците и словаците считат, че множеството хора в страните им са по-добре в съпоставяне преди 30 година В Русия, Украйна и България повече от половината са на мнение, че в този момент нещата за множеството хора са по-лоши спрямо комунистическата епоха.

Запитани какво считат за развиването на страните им, страните от Централна и Източна Европа са най-положителни за образованието (65%), виталния стандарт (61 на сто) и националната горделивост (58%) . Те са по-малко щастливи по отношение на закона и реда (44%) и фамилните полезности (41 на сто). 53% са на мнение, че опазването на здравето е по-лошо в този момент спрямо комунизма.

Но във всичките някогашни комунистически страни хората " като цяло са песимистични по отношение на действието на политическата система и за съответни стопански въпроси като работните места и неравенството ".

Когато стане въпрос за бъдещите стопански вероятности, страните от някогашния източен блок са по-големи оптимисти от Запада : към 60% от украинците, поляците и литовците считат, че децата им ще бъдат по-добре спрямо родителите им. По-малко от 25% считат това в Гърция, Испания, Италия, Англия и Франция.

В Полша, Литва и България е най-голям процентът на хората, които гледат позитивно на Европейски Съюз , като в първите две страни е над 80%.

Изследването също разкрива огромно разделяне сред Изтока и Запада във връзка с обществените въпроси . Западът е с надалеч по-прогресивни възгледи: 94% от шведите и 89% от испанците имат вяра, че хомосексуализмът би трябвало да бъде признат от обществото спрямо 28% в Литва и 14% в Украйна.

В изследването от май до август тази година са взели участие 18 979 души.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР