30 години след падането на Берлинската стена филмът Най-сладкото (The

...
30 години след падането на Берлинската стена филмът Най-сладкото (The
Коментари Харесай

Най-сладкото - 30 години след падането на Берлинската стена

30 години след рухването на Берлинската стена филмът " Най-сладкото " (The Sweetest Thing) напомня живота в някогашния Източен блок с истории от първа ръка.

" Най-сладкото " демонстрира предишното, което не би трябвало да бъде забравяно, а точно изолацията, чакането с години за коли и дом, опашките пред магазините, стотинките в джоба, репресиите на режима, униженията за свободомислещите и изкуствено подсладена версия за безгрижните времена на слънчевия комунизъм.

Залисани в носталгията по младостта си баби и дядовци настояват със стопроцентова увереност, че " по бай Тошево беше по-хубаво ", което обаче през днешния ден е нездравословно за по-младите на фона на обществените мрежи и бързите промени по света, които по-лесно тласкат младите в клопката на една девалвирала заблуда, с която нямат директен контакт. А от това елементарно се възползва всеки, който има интерес да ги манипулира.

Днес историите за българския живот на изток от Берлинската стена са представяни от трета, четвърта и пета ръка. По тази причина обект на киноразказа на сценарист/режисьор/операторите Борис Мисирков и Георги Богданов са единадесет души, позволяващи ни да забележим през техните очи късчетата живот, които Стената въпреки всичко пропуща през себе си.

Топ дуетът на Агитпроп дава най-хубавото от разпознаваемото за всеки почитател на новото ни доку-кино постепенно, реалистично и прочувствено наслоение на своите облици.

С " Най-сладкото " Агитпроп, една от най-успешните български кино компании през днешния ден, отбелязва годишнината от 1989 година за повторно. В момента в кината може да гледате и " Дворците на народа " - въздействащ кино-тур из комунистическите покои в България и страните от Източния блок - още веднъж дело на креативния тандем Мисирков/Богданов и продуцента Мартичка Божилова. Сред по-известните планове на компанията са документалните " Георги и пеперудите ", " Момчето, което стана цар ", " Последните черноморски пирати ", както и минисериала " Денят на бащата ", игралния филм " Безкрайната градина " и поредицата " Explore Bulgaria ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР