30 години след като беше убита само на 23, животът

...
30 години след като беше убита само на 23, животът
Коментари Харесай

Тя завинаги остана на 23, светът още помни жестоката трагедията около смъртта й

30 години откакто беше убита единствено на 23, животът и гибелта на латино суперзвездата Селена Куинтанила-Перес не престават да се обрисуват в културното въображение. Незабравимата ѝ музика и нейното сензационно чувство за жанр живеят оттатък нея и до през днешния ден.

Наричана  " мексикаската Мадона ", тя продобива изключителна известност в Америка през 90-те. Нейният всемогъщ облик е възпроизвеждан на всички места - от тениски през козметика до лицата на кукли Барби. Талантлива певица, актриса, модел, текстописец и дизайнер, както и кралица на танцувалната музика в стила на нейната общност техано, тя продължава да има легендарен статут в американската музикална история.

За страдание тя вечно ще остане на 23. Истинската история зад нейната гибел описва трагедията на една талантлива млада звезда, погубена в разцвета на силите си по най-нелепия и непочтен метод. Случаят остава един от най-драматичните в американския шоубизнес, защото Селена е шокиращо убита от собствен доверен човек и ръководител на нейния фенклуб - Йоланда Салдивар.

Как става по този начин, че от основателка на фенклуб Салдивар е позволена до най-тясното обграждане на певицата и какво я кара да стигне до убийството на своя кумир? Историята е една поредност от злополучия.

В месеците преди гибелта си Селена е на върха на кариерата си, полагайки основите за дълго чаканото си навлизане на всеобщия британски пазар. С четири студийни албума и премия Грами за най-хубав мексиканско-американски албум зад тила си, тя е в развой на запис на първия си англоезичен албум, " Dreaming of You ". По това време Селена надали е предполагала, че няма да доживее излизането на този по този начин желан албум. Съдбата на тази нейна музикална рожба е да види бял свят едвам след гибелта на създателката си и да постави върхове за продажби на албум в деня на издаването си.

По това време Селена също се стреми да разшири Selena Etc., нейната възходяща верига от основани в Тексас бутици, където се продавали личните ѝ линии облекла и бижута. Двете съществуващи местоположения на бутиците, основани в Корпус Кристи и Сан Антонио, се управлявали от 32-годишната Йоланда Салдивар.

Отношенията на Йоланда със семейство Куинтанила започват през 1991 г. Точно когато получила лиценза си за здравна сестра, Йоланда се свързва с Ейбрахам Куинтанила, баща и бизнес управител на Селена, с желанието да основе фенклуб на щерка му. Салдивар споделя, че е участвала на един от концертите на изпълнителката и се е въодушевила да сътвори подобен клуб. 

През следващите 4 години клубът в Сан Антонио нараства до над 1500 членове. Фен общността процъфтява под управлението на Йоланда и фамилията на певицата стартира да я позволява все по-близо и да ѝ доверява от ден на ден каузи и отговорности. Когато Селена основава стилната си линия, Салдивар е нараснала и стартира да ръководи новооткритите бутици на звездата, като дори управлява нейните разплащателни сметки и има ключ от вкъщи, който певицата дели със брачна половинка си – китариста Крис Перес. 

С назначението на Салдивар за шеф на бутиците всичко стартира малко по малко да се разпада. Според Джо Ник Патоски, биографът, написал книгата  " Селена: Като цвете “, Салдивар злоупотребявала с привилегиите си. Тя употребила корпоративната карта American Express, дадена ѝ от Селена, с цел да си наеме градски коли Lincoln и да си закупи два мобилни телефона за персонална приложимост.

Членовете на личния състав в бутиците считали, че Салдивар е " блага “, когато Селена е в близост, само че ставала жестока, когато я няма. Мартин Гомес, дизайнер, нает да сътвори стилната линия на Селена, споделя:  " Казах на Селена, че се опасявам от Йоланда. Тя не ми позволяваше да приказвам със Селена повече. Държеше се много собственически. "  Тъй като недоволството ескалира, чиновниците рапортуват на Селена, че Салдивар е " двулична и нестабилна “, само че певицата не предприема никакви дейности. След това те се оплакват на нейния баща Ейбрахам Куинтанила, който предупреждава дъщеря си, че Салдивар може да бъде рискова.

В един миг Йоланда започва да се държи доста необичайно и да става рисково захласната от Селена. Апартаментът ѝ заприличал на олтар на певицата. Мартин Гомес споделя, че тя била властна и избухлива, плетяла интриги и създавала нетърпима работна атмосфера.

В началото на март 1995 година Селена и фамилията ѝ били информирани от чиновници на бутика, че Салдивар присвоява средства от бизнеса и че успешно е откраднала над 60 000 $. В разгорещена борба със Селена, татко ѝ и сестра ѝ Сузет Куинтанила, Салдивар отрича да е направила нещо непозволено, потвърждавайки, че има документи, които биха я оневинили, макар че не успява да ги показа. Бащата забранява на Салдивар да приказва със Селена, макар че певицата настоява да я държат близо, защото шефката има в себе си чувствителни финансови документи. На 25 март 1995 година Селена казва на сестра си, че възнамерява да уволни Салдивар " скоро “. 

Изправена пред заплахата да загуби всичко, което има и обича, Йоланда се оказва способна на ужасна свирепост. На 30 март 1995 година Салдивар се обажда на Селена, с цел да я осведоми, че е отседнала в мотел близо до интернационалното летище Корпус Кристи. Тя насърчава Селена да я посети, с цел да вземе обещаните документи и да пристигна сама. Вместо това Селена идва със брачна половинка си Крис Перес и Салдивар не дава документите. На идната заран Селена се връща сама в мотела, където притиска Салдивар за документите в развълнуван спор, чут от гостите в прилежащите стаи. В 11:48 ч. Салдивар вади пистолет и стреля с него към Селена, когато певицата се обръща, с цел да избяга. Тежко ранена, кървяща и плачеща, Селена тича към лобито на хотела, крещейки:  " Някой да ми помогне! “ Салдивар я преследва, крещейки  " К*чка! “.

Селена пада във фоайето, където, преди да загуби схващане, съумява да назове името на нападателя си. Когато полицията пристига на мястото, намира Салдивар заключена в пикапа си с револвер, ориентиран към слепоочието ѝ, плачеща:  " Не мога да допускам, че убих най-добрата си другарка. “ 

Отнема цели 10 часа на полицията, с цел да я убедят да не се простреля и да я арестуват. Исканията на Йоланда са само да научи какво се случва със Селена, както и някой да чуе нейната история – че двете са най-хубави приятелки, че тя я обича и би направила всичко за нея. Междувременно Селена е откарана по неотложност в Медицински център Мемориал, където лекарите установяват, че е в клинична мозъчна смърт поради спиране на субклавиалната ѝ артерия. След близо час несполучливи опити да бъде съживена, Селена е оповестена за мъртва.

В делото по случая Салдивар се признава за почтена, потвърждавайки, че стрелбата била инцидентна. Съдебното жури обаче я осъжда за ликвидиране от първа степен. Тя получава максималната присъда пожизнен затвор с опция за условно освобождение. Днес 62-годишната Салдивар към момента е в женски затвор с оптималната сигурност в Тексас, само че има възможност през 2025 година да бъде освободена. Тя прекарва 23 часа дневно изолирана в своята килия с размери девет фута на шест фута, където е държана, защото получава смъртни закани от фенове на Селена измежду пандизчиите.

“Йоланда искаше да убие Селена, тъй като Селена щеше да я уволни. А тя нямаше да може да съществува без Селена. Йоланда не би желала да работи за различен, с изключение на за нея ", изяснява Карлос Валдес, водещ прокурор в делото против извършителката.

Убийството на Селена провокира голям шок в общността на техано, оставяйки опустошени нейните легиони от почитатели както в Съединени американски щати, по този начин и в Мексико. Всички съществени американски телевизионните мрежи прекъсват стратегиите си, с цел да излъчат изключителните вести, до момента в който тексаските вестници са разпродадени в рекорден брой. Мария Агире, телевизионна водеща, която тогава работи в KQQK, известна радиостанция в Хюстън, разказва по какъв начин централата е била залята от позвънявания след гибелта на Селена, а почитателите не желали да повярват, че новината за гибелта на певицата е истина.

" Почти е като чувството, когато Джон Ленън умря “, споделя Агире.  " Тя беше кралицата на Техано. “

На погребението на Селена към 50 000 опечалени се стичат в конгресния център Bayfront Plaza на Корпус Кристи, пътувайки от Калифорния и Мексико, с цел да покрият ковчега ѝ с хиляди бели рози. На 12 април 1995 година Джордж У. Буш, тогавашният губернатор на Тексас, афишира рождения ден на Селена, 16 април, за Ден на Селена в щата Тексас. Денят на Селена си остава неофициален празник, честван от почитателите, макар че в законодателния орган на Тексас беше импортиран законопроект за кодифицирането му като формален държавен празник.

Десетилетия по-късно семейство Куинтанила продължава да пази с любов наследството на Селена живо. Сестра ѝ Сузет управлява Q Productions, развлекателната компания и студио, където Селена в миналото е записвала музика. През 2012 година вдовецът ѝ Перес, който по-късно се дами наново, издава мемоари за любовната му история с починалата му съпруга, озаглавени  " На Селена, с обич “. Ейбрахам Куинтанила и майката на Селена, Марсела Куинтанила, основават фондация на името на щерка им, която оказва помощ на деца в потребност и си партнира с локални организации с нестопанска цел, с цел да бъде хазаин на събития в чест на певицата, написа Edna.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР