30 години след демократичните промени все още в домовете ни

...
30 години след демократичните промени все още в домовете ни
Коментари Харесай

10 неща, които винаги ще напомнят за социализма

30 години след демократичните промени към момента в домовете ни има движимости, които рядко използваме, както и здания, чиято осанка припомнят за духа на това време, оповестява socbg.com. Ето кои са 10-те неща, които най-често ни връщат в предишното.

С тях ни минимум не целим да възбуждаме носталгия към комунизма, а просто да си напомним какво от това време към момента използваме.

1. Чушкопекът

Първият чушкопек е създаден в частен гараж във Велико Търново от инж. Николай Пиперков.

Той може да се употребява за печене още на картофи, патладжани и каквото ни скимне. Уредът е бил един от най-ценните в предишното, като е изкупуван от щандовете безусловно за минути.

Прототипът на чушкопека - една от главните емблеми на тоталитаризма, е основан през 1974 година При естествени условия, печенето на чушките лишава не повече от 5 минути.

Заради голямото търсене на чушкопеци в страната и чужбина тогавашната власт легализирала уреда, който преди този момент се е произвеждал незаконно във Велико Търново.

2.Термометрите с живак

Почти няма семейство в България, което да не съхранява като светиня най-малко един живачен термометър за премерване на телесната температура.

И когато новите термометри без живак, отговарящи на стандартите за сигурност на Европейския съюз сдадат багажа или изчезнат всред възглавници, матраци и одеяла, термометърът с надпис "Сделано в Съюз на съветските социалистически републики " избавя ситуацията.

Живачните термометри обаче не са напълно безвредни, точно поради това са неразрешени. Проблемът поражда, когато се счупят и изпаренията от живака се вдишат. Но от веднъж нищо няма да ви стане.

Форумите са цялостни с разгласи за живачни термометри, които се продават и скъпо, заради повода, че хората имат вяра, че мерят по-точно от електронните термометри.

3. Чугунените радиатори

Днес радиаторите за отопление се вършат най-вече от алуминий и съдържащи алуминий сплави. Но най-разпространените отоплителни уреди по време на соцаа, изключително в неговите първи години, бяха тежките чугунени радиатори.

Освен че са по-тежки, чугунените радиатори оскъпяват отоплението в дома, те се нагряват по-бавно и по-бавно изстиват.

Въпреки всичко обаче, към момента доста семейства ги избират заради обстоятелството, че са на практика "вечни " и устоят повече от 50 години. Съвременните алуминиеви радиатори нормално имат гаранция от към 10 години.

4. Панелните блокове

През комунизма всеобщо се строят панелки, защото обособените едри панели просто се сглобяват посредством заварки и процесът е бърз.

Наличието на сериозна жилищна рецесия тогава постанова бързото изграждане на цели панелни жилищни комплекси, изключително в столицата София и огромните градове като Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.

Днес в панелни жилища в България живеят близо 2 милиона души. Почти всички тези здания са присъщи с ниската си енергийна успеваемост, което прави разноските за отопление много по-големи за жителите им, в сравнение с биха могли да бъдат в тухлена постройка.

Макар да сме привикнали толкоз доста с гледката на едропанелното строителство в нашите градове, което от най-малко 20 години не се ползва въобще, то без подозрение е най-яркият архитектурен знак на по този начин наречения соц

5. Съветските хладилници

Съветските хладилници от едно време, въпреки и да са неикономични и шумни, към момента се употребяват от доста семейства.

Ако влезете в жилище на възрастно семейство - без значение в огромно или в малко обитаемо място - огромна е вероятността да видите подобен апарат.

Причината тези хладилници да са толкоз издръжливи е, че поддръжката им е лесна и са правени по този начин, че да работят оптимално дълго време.

6. Печките- "чудо "

И до през днешния ден в доста български домове, изключително в дребните градове и селските региони, печката вид "чудо " се употребява за отопление.

В предишното това е била най-разпространената печка за огрев посредством дърва и въглища. Недостатъците са като при всяка печка - огънят от време на време се пали мъчно, а в помещението въпреки и малко, на моменти постоянно има дим.

7. Електрическа възглавница

И през днешния ден се продават електрически възглавници. Но съвсем няма домакинство в страната, което да няма подобен влиятелен електроуред от времето преди 1989 година При болки в корема, кръста и врата, електрическата възглавница е незаменима.

Внимавайте обаче да няма някой разкрит кабел, с цел да не ви хване ток. Изобщо с всеки остарял електроуред човек е добре да внимава изключително доста.

8. Лимоновите резенки

Десертът-връх на социалистическата кулинария са лимоновите резенки.

Ако в никакъв случай не сте яли лимонови резенки, може да ги опитате и през днешния ден, има ги във всеки супермаркет. Лимоновите резенки са прелестен вид за подарък на дядо и баба за рождения ден.

9. Табелите "Образцов дом "

Табелите "Образцов дом ", останали от времето преди 1989 година, към момента може да се виждат на фасадите на доста къщи и или окачени на дворните врати. Макар и те на процедура да не значат нищо през днешния ден, в предишното са били знак на авторитет, тъй като са били поставяни единствено на в действителност добре поддържани за времето си къщи. Някои ги употребяват и като майтапчийско бижу.

10. Холните секции

Масивните холни секции със отегчителен дизайн също са част от знаците на соца, които постоянно виждаме и през днешния ден в доста български домове, въпреки и тази ера да я няма от дълго време.

Липсата на артикули е принуждавала хората да съхраняват всевъзможни предмети, постоянно и безусловно ненужни.

Затова тези секции за предпазване са били неизменима част от всеки хол.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР