30 години след адското земетресение в Армения, при което загинаха

...
30 години след адското земетресение в Армения, при което загинаха
Коментари Харесай

Армения почете българските спасители 30 г. след адското земетресение

30 години след адското земетресение в Армения, при което починаха 25 хиляди души, българските спасители бяха почетени.

" България бе една от първите страни, които ни подадоха ръка през 1988 година 16 български спасители дружно с 10 кучета дойдоха още на втория ден, с цел да оказват помощ ”, описа посланикът на Армения Армен Саргсян на специфична гала. На нея бяха връчени документи на спасителите, които са част от Планинската избавителна работа (ПСС) към БЧК. 11 от героите са живи, 8 съумяха да дойдат.

Още в първите часове на идването си те стартират работа и съумяват да открият 150 души в отломките. 6-има са извадени живи. За 10 дни България праща 7 самолета с над 10 т помощ. Българите подаряват кръв, майки у нас оферират да осиновят арменски деца, останали сирачета. Събрани са 11,7 млн. лева и БЧК купува, транспортира и инсталира 300 сглобяеми къщи.

Сред най-тежките моменти била гледката на физкултурен салон с подредени начело детски обувки, споделя Райчо Тодоров, който още работи в ПСС. За благополучие разкрили децата живи.

Стоян Стоянов, който е бил зам-ръководител в избавителната акция, описа, че посрещането от хората е било доста топло. Той добавя, че България е била измежду дребното страни тогава, които са били готови с подготвени кучета. Армения е признала, че българските кучета са били едни от най-големите помощници.

На церемонията участваха и немската овчарка Гари, която е правоприемник на кучетата, взели участие в избавителната акция в Армения, дружно с нейния лидер Симеон Табаков. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР