30-40 млн. лв. ще са необходими за изместване на трасето

...
30-40 млн. лв. ще са необходими за изместване на трасето
Коментари Харесай

Изместването на Струма ще излезе 30 - 40 млн.лв., смята шефът на АПИ

30-40 млн. лева ще са нужни за изместване на трасето на автомагистрала „ Струма “ край Покровник . Това сподели ръководителят на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов.

„ От медиите разбрах, че българска строителна компания, без да се загатва името ѝ, работила и проектирала автомагистрали в Румъния, е направила сметки, че към 1-2 млн. лева ще са нужни за изместването на трасето. От доста години съм в пътния отрасъл и нито аз, нито сътрудниците ми са чували, че българска компания строи автомагистрали в прилежаща Румъния. Каня ги на среща, с цел да се срещна и с тях, и със сметките им и да им показва нашите “ , разяснява инж. Атанасов и добави, че направените от АПИ планове демонстрират, че доста повече средства ще са нужни от хвърлените в общественото пространство.

„ Ако би трябвало трасето да се измества на изток, ще е належащо да се построи сектор с дължина към 1,8 км. Освен това няма да може да се употребява и към този момент издигнатото на лот 3.1, което е за към 8 млн. лева от Кохезионния фонд на Европейски Съюз. Сметките ни сочат, че за възможното изместване на трасето ще са нужни още към 30-40 млн. лева “, добави той пред " Фокус ". По думите му в това са включени освен строителните работи, а и всички нужни спомагателни действия като отчуждения на парцели да вземем за пример.

„ Освен загуба на към този момент вложени средства, изместването би забавило доста цялостното създаване на правата сред Благоевград и Крупник с повече от година. По сегашния контракт със строителя и одобреното трасе целият сектор би трябвало да е подготвен най-късно през август 2019 г ", добави той.

Инж. Атанасов изясни, че решението дали би трябвало да се измести трасето на Автомагистрала „ Струма “ край Покровник не е от компетенциите на Агенция „ Пътна инфраструктура “. По думите му решението ще бъде взето от междуведомствена експертна комисия, назначена от министъра на културата. „ Тя ще се произнесе откакто завършат археологическите изследвания, които по контракт би трябвало да приключат до 20 юли. Строителни работи на трасето не се правят и работата на археолозите продължава и сега “, изясни той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР