30-35% от приходите по клинични пътеки в болниците да бъдат

...
30-35% от приходите по клинични пътеки в болниците да бъдат
Коментари Харесай

БЛС: 30-35% от пътеките да отиват за заплати в болниците

30-35% от приходите по клинични пътеки в лечебните заведения да бъдат предопределени за заплати на лекарите и медицинските експерти, работещи в лечебните заведения. За това ще упорства Българският лекарски съюз (БЛС) по време на договарянията за Национален рамков контракт със НЗОК. Това сподели пред публицисти ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров, представен от Българска телеграфна агенция.

БЛС ще упорства да се усилят цените на близо 220 клинични пътеки, само че и с най-малко 10 на 100 да се понижат размерите, което значи да се понижат хоспитализациите на година, сподели още доктор Маджаров. По думите му не може лечебните заведения да бъдат принуждавани да усилват хоспитализациите, с цел да набират средства за заплати на личния състав си.

Необходимо е и да се работи в посока за усъвършенстване на болничния престой, сподели още той и акцентира, че от свръхдълъг болничен престой преди години в този момент има диагнози, по които пациентът престоява в лечебното заведение прекомерно малко и се изписва недоизлекуван.

Съсловната организация ще упорства и да отпадне 24-часовото разположение на персоналните лекари, като това би трябвало да бъде регламентирано посредством нормативни текстове. Освен това средствата от бюджета на НЗОК за извънболнична помощ би трябвало да бъдат увеличени с 18 млн. лева, с цел да се подсигуряват профилактиката и проучванията на жителите, добави още той. БЛС предлага още и да не се глобяват лекарите, в случай че надвишат броя на талоните за профилактични прегледи.

Друго искане на БЛС е потребителската такса за деца да бъде изплащана на лекарите по метода, по който се доплаща и таксата за пенсионерите - заплащане на 1 лев, а останалата част от страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР