3 март вкарва руски елемент в българската идентичност“, каза медийният

...
3 март вкарва руски елемент в българската идентичност“, каза медийният
Коментари Харесай

Георги Лозанов: 3 март вкарва руски елемент в българската идентичност

„ 3 март вкарва съветски детайл в българската еднаквост “, сподели медийният специалист доцент Георги Лозанов в предаването „ Тази заран “.

Предложението е на ПП-ДБ и беше показано дружно с други промени в Конституцията

„ 3 март не дава отговор на две условия, които са основни, с цел да може един празник да бъде народен. Първото е да сплотява, а второто е какъв белег в националната еднаквост акцентира. Не желая да недооценявам ролята на Русия в Освобождението, само че свободна България би трябвало да може да съобщи своята еднаквост “, съобщи той.

„ Разпространението на писмеността е едно от основните достижения от българската просвета, която прави българската нация “, уточни доцент Лозанов.

По думите му би могло да има референдум по тематиката

По думите му българите са единствената нация, която си празнува езика. „ Какъв по-характерен белег от езика. Има опит от Москва да се подценява нашата роля във връзка с писмеността. Чрез превръщането на 24 май в народен празник заявяваме своето огромното културно достижение в Европа “, акцентира доцент Лозанов.

„ 3 март е форма на благодарност към Русия. Няма никакво подозрение за ролята на Русия във войната, само че като цяло в българската история тази роля е противоречива. Нека да извадим съветския детайл, когато честваме националния си празник “, сподели той.

По думите му 3 март се свързва с национализъм, който е привързан с Русия.

„ Имаме късмет да излекуваме генетичния резултат на Конституцията “, сподели той

„ 24 май е безспорна дата, само че не би трябвало да бъде народен празник, тъй като е национален празник. Превръщането му в народен празник ще го политизира “, съобщи от своя страна историкът проф. Искра Баева

По думите й непрекъснатото покачване на тематиката за промяна на националния празник е комплекс за непълноценност. „ Непрекъснато слагаме под въпрос националния си празник. Поставяме го под въпрос, тъй като все смятате, че някой различен е приключил нашата работа “, сподели проф. Искра Баева.

Тя уточни, че на 3 март почитаме основаването на страната. Баева акцентира, че 24 май е най-българският празник, само че бил национален празник. „ Той е национален, а не народен. Националният празник е политически. В него се изявяват политиците “, сподели тя.

Лидерът на Има Такъв Народ не приема казаното от Даниел Лорер, че Трети март е „ проблематична дата “

„ Внимателно прочетох, това което оферират. Там се акцентира, че става въпрос за кирилицата. Ако е кирилицата, ние се отхвърляме от деленото на Кирил и Методий, които са основали глаголицата. Ние приказваме единствено за българската книжовност, само че по този метод се отхвърляме от славянското дело “, съобщи проф. Баева.

Тя разяснява, че при промяната на 9 септември с 3 март Русия не е играла роя. По думите й тогава датата се е сменил, за щото конюнктурата се трансформирала. „ Сега се опитваме да използваме заменената конюнктурата, с цел да сменим и националния си празник “, акцентира проф. Баева.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР