3 километра документи се съхраняват в Държавен архив – Бургас.

...
3 километра документи се съхраняват в Държавен архив – Бургас.
Коментари Харесай

Левски изскочи от 3 километра документи

3 километра документи се съхраняват в Държавен списък – Бургас. Точната цифра е 3 километра и 200 метра. Част от тях – дарения, направени в границите на последните пет години, са показани в галерия.

В сантименталното Морско казино архивът, съхранил през годините персоналните фондове на над 270 видни бургазлии, единствено преди броени дни открехна съкровищницата си.

Изложбата е отдадена на 65-та годишнина от основаването му.
 38-7  38-3  38-8  38-6  38-5
Това, което е най-ценно измежду документите, е истинска фотография на Васил Левски. Предоставена е от роднини на Иван Цанков, регионален шеф и кмет на Бургас, който дружно с Апостола е бил участник във Втората българска легия в Белград.

Първият кмет на Бургас е Нико Попов

Първият кмет на Бургас е Нико Попов, споделя Данка Георгиева, шеф на архива. Той ръководи града от 1879 до 1880 година. От този интервал е непокътнат и най-старият документ – малко писмо на гръцки език, в което се споделя, че игуменът на манастира “Света Анастасия ” на острова край Бургас позволява на созополски отличник да направи подаяние като закупи свещи за обителта.

Около 97 фотоси са подарени от 90 годишната Елисавета Цвяткова, щерка на Цвятко Стоянов. Подпоручик Стоянов е участник в Първата международна война. Внукът на един от кметовете на Бургас – Атанас Сиреков пък е дал документи на своя дядо. Кметуването на Сиреков е траяло от 1936 до 1939 година. В неговия мандат Бургас дръпва съществено напред като се построяват водопроводната мрежа и канализацията на улиците. Преди да стане кмет Сиреков, който приключва инженерство в Берлин, дружно със свои съдружници е взел участие във компания за продажба на електрическа енергия в Малко Търново. Днес на негово име е кръстен площадът пред общината в Бургас.

Фотоапарат, подарен от Леонид Брежнев

 Фотоапарат „ Зоркий -10 “, подарен от Генералния секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Леонид Брежнев на Николай Жишев – първи секретар на ОК на Българска комунистическа партия - Бургас. 11 май 1967 година Фотоапарат „ Зоркий -10 “, подарен от Генералния секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Леонид Брежнев на Николай Жишев – първи секретар на ОК на Българска комунистическа партия – Бургас. 11 май 1967 година
Участникът в Отечествената война Иван Петков е дарил медалите си, а от по-ново време, някогашният първи секретар на Българска комунистическа партия в Бургас- Николай Жишев, е дал фотоопарат, подарен му персонално от Леонид Брежнев.

Медалите си са дали на архива редица спортисти и треньори. Например Коста Ганев, който е преподавал физическо образование в университета “Асен Златаров ” и е бил треньор на националния тим по хандбал.

В архива се съхранява извънредно скъпа книга, съдържаща молитвите, които се четат всеки месец. Тя е на гръцки език и е предоставена от храма “Св.св. Кирил и Методий ”.

Сред документите голям интерес съставляват и персоналните фондове на капитани далечно корабоплаване. Сред тях има доста фотоси, отразяващи трудовата активност на траулерите – корабите за улов на риба, с които се славеше години наред риболовния ни флот.

От това време са непокътнати доста благи картички до фамилиите, защото тогава връзката с околните е била доста сложна – единствено с писма и радиограми.

На фотосите са запечатани освен риболовните триумфи на моряците, само че и радостните моменти от плаването – Нептуново кръщене, което се прави, когато се прекосява Екватора и всевъзможни закачки и смешки, които са им помагали да борят носталгията в шестмесечния курс на борда.

Замръзналото море
 38-2  38-4
Естествено, че без замръзналото море не може. Десетки фотоси са предоставени с любопитни и непоказвани до момента фрагменти. Сред тях любопитна е да вземем за пример фотографията по какъв начин група ловци прекосява морето и по този начин, минавайки косо, небрежно се придвижва от местността “Отманлий ” до Бургас. Има фотоси с коли, както и на пързалящи се из залива. Сред фотосите, неповторими са и тези на духовия оркестър на Георги Шагунов – капелмайстор на 24-ти Черноморски пехотен полк на нейно величество кралица Елеонора.

Интерес съставляват и фотосите на една обаятелна бургазлийка – Дора Попова. Тя е актриса и през 1928 година отпътува за Париж, където танцува в едно от влиятелните кабарета на френската столица, колежка е с невероятната легенда Жозефин Бейкър.

Това са единствено част от съкровищата на Държавния списък в Бургас. В изложбата са включени още доста документи, които ни връщат към сантименталното минало на морския град. Експозицията включва любопитни фотоси и документи от активността на още емблематични бургаски персони – докторите Георги Попкиров и Атанас Недев, регионалният шеф Антон Козаров, както и моменти, запечатали занаятчийството в Каблешково през двадесети век, колоезденето и хандбала в Бургас.

Архивът е основан през 1952 година с Указ № 515 на Президиума на Народното събрание и Постановление на Министерски съвет № 344 от 18.04.1952 година и за своето 65-годишно битие е съхранил персоналните фондове на доста изтъкнати персони, както и доста мемоари и частични приходи от персонален генезис.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР