3 години лишаване от свобода, отложено с 5 годишен изпитателен

...
3 години лишаване от свобода, отложено с 5 годишен изпитателен
Коментари Харесай

Условна присъда за шофьор, който причини смъртта на жена на пешеходна пътека във Варна

3 години отнемане от независимост, отсрочено с 5 годишен изпитателен период, както и лишаване на правото да ръководи моторно транспортно средство за период от 3г. е наказването, което Варненският областен съд присъди на водач на лек автомобил нарушил разпоредбите за придвижване, като не спрял на пешеходна пътека и с това предизвикал по несъобразителност гибелта на пешеходка.

Съдът почете настояването на страните за кратко правосъдно разследване. В този случай, съгласно Наказателно-процесуален кодекс, в случай че бъде постановена неоправдателна присъда, съдът редуцира с една трета наложеното наказване.

Тричленният състав призна за отговорен 27-годишния Георги Ж., в това че на 7 юли 2017г. шофирайки по пътя Варна – Златни пясъци не е понижил или спрял на пешеходна пътека и не е пропуснал пресичащата по това време жена, която по-късно в резултат на нанесените й контузии почива. Съдът наложи наказване „ отнемане от независимост “ за период от 4г. и 6м., което заради съкратеното правосъдно разследване понижи с 1/3 и дефинира за изтърпяване 3г. „ отнемане от независимост “, като отсрочва осъществяването на наказването с 5г. изпитателен период. Освен това Георги Ж. е лишен от правото за ръководи автомобил за период от 3г. и наказан на заплати направените разходи по делото в размер 594,32лв.  в интерес на страната.

Припомняме хронологията на обвиняването. Преди година лидерът на автомобил „ Пежо “ пътувал със съобразена скорост в посока к.к. Златни пясъци. Приближавайки пешеходната пътека наоколо до спирка „ Изгрев “, той вижда че различен автомобил е спрял пред пешеходната пътека и взема решение да го заобиколи. Не съумява да забележи пресичащата в същия миг жена и я блъска. След удара, Георги Ж.  спрял и се опитал да окаже помощ на ранената пешеходка до идването на лекарския екип, който повикал. Жената била отведена в болничното заведение, само че макар положените медицински грижи и лекуване по-късно умряла.

Подсъдимият лидер е с чисто правосъдно минало, като в хода на следствието е признал виновността си.

Разследването на случая продължи близо година, като обвинителният акт беше импортиран във ВОС през юни 2017г.

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд - Варна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР