3 години, 11 000 учители, 1100 екипа, хиляди обиколени адреси.

...
3 години, 11 000 учители, 1100 екипа, хиляди обиколени адреси.
Коментари Харесай

"Учи, за да седиш на бюро, а не на покрива"

3 години, 11 000 учители, 1100 екипа, хиляди обиколени адреси. 49 000 деца, върнати в клас. 6000 - отпаднали още веднъж от учебно заведение. Това са измеренията на самодейността с бюрократичното име " Механизъм за обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници ". В. " Сега " се пробва да огледа оттатък тази суха статистика с историята на гимназията по туризъм в Самоков. Като доста други учебни заведения, гимназията е жертва на вторична сегрегация. 90% от учениците в гимназията са от ромски генезис. Преди 5 година обстановката била радикално друга и болшинството били българи. След като учениците се изравнили 50:50 обаче, доста от българските фамилии изтеглили децата си и в учебното заведение останали ромите. Учителите в него обаче не виждат нещата в такива разграничителни линии.

........................

" Аз персонално познавам всеки възпитаник, както и родителите му. Ако някой има проблем, нормално първа разбирам. Обикновено е задоволително просто да се поговори с учениците, с цел да се позволи въпросът им ", споделя директорката на гимназията Борислава Хаджийска, която не затваря вратата на кабинета си. Добре дошли при нея са освен младежите, само че и техните родители. За благополучие, тук майките и бащите са уверени, че децата им би трябвало да вървят на учебно заведение. В тяхно лице гимназията има мощен съдружник, в случай че някой тръгне да се дами неизкласил. " Казват на децата си: " Учи, с цел да седиш на бюро, а не на покрива ", споделя директорката за съхраненото почитание към образованието.

Самоковската гимназия по туризъм неотдавна означи 60-годишнината си. В момента в нея учат 240 възпитаници сред 8-и и 12-и клас, като осмокласниците са в 2 паралелки по 25 младежи. В града учебното заведение се конкурира с едно техническо учебно заведение, една профилирана гимназия, едно спортно и едно обединено учебно заведение. Специалностите - организация на хотелиерството, организация на туризма и свободното време и други, са все в областта на туризма и

 

зареждат с фрагменти Самоков

 

След 10-и клас учениците наложително вървят на стаж. От тази образователна година в 11-и клас е образувана и една дуална паралелка (производство и обслужване на заведения за хранене и развлечение) - първата в София област - с 24 възпитаници, които ще се образоват на действително работно място - в два хотела в Боровец и в няколко ресторанта и хотел в Самоков. Всяка година по " Еразъм+ " близо по 20 ученици на гимназията вървят и на триседмичен стаж в чужбина - Англия, Франция, Германия, Италия, Ирландия и други Училището получи статут на новаторско и интегрира часовете по доктрина и процедура за по-ползотворен и първокласен образователен развой. " Сама си пиша плановете, считам, че не е нещо изключително, а част от работата ми. Всяка година виждам да вършим по нещо ново, с цел да сме в крайник с просветителните потребности ", споделя още Хаджийска, която споделя, че " постоянно има какво още да се направи ".

Най-важна обаче е работата в самия час, а не толкоз страничните занимания. От тази година част от уроците се преподават благодарение на платформата " Уча.се ", употребява се и Гугъл Classroom. Всяка стая има мултимедия с електронна дъска, а образователните проекти са в интернет. " Който учи по принцип, употребява всичко. Който не учи, не чува и в клас. За някои е задоволително един път да кажеш, че телефоните в час са неразрешени, за други е належащо телефонът непосредствено да бъде взет ", споделя директорката. По думите й 12-класниците сами идват на спомагателни занимания за наваксване на пропуснатия материал, само че

 

за по-малките възпитаници е нужна сериозна мотивация

 

Миналата година след 10-и клас са отпаднали единствено четирима младежи - всички поради това, че са се оженили. " Процентът на децата, с които не съумяваме, е доста дребен. Който пристигна при нас, остава в учебното заведение ", споделя Хаджийска.

Данните от РУО-София област поддържат тези изказвания - от 38 зрелостници предходната година 12 не съумели да изкарат матурата. 8 от тях обаче са се явили на поправителните изпити през септември, които са взели, т.е. броят на учениците, останали без тапия, е едвам 4. Средният триумф тук не е от най-високите - 3.46. Малката стъпка за някои обаче постоянно се оказва огромен скок за други. " Имахме ученичка, които беше живяла в Англия. Тя изкара матурата, а сестра й - близначка, която учеше в друго учебно заведение, не съумя ", спомня си директорката.

От 20 възпитаници приблизително в клас, най-малко 15 са всеки ден на учебно заведение. Останалите не са непрекъснато отсъстващи, най-често показват медицински бележки. Данните на РУО-София област демонстрират, че процентът на отсъстващите възпитаници фактически е понижен - при първата инспекция през 2018 година са открити 38% изчезнали възпитаници, които до третата инспекция са понижени до 33%. " Нивото е приемливо на фона на междинната посещаемост в други учебни заведения с сходен профил ", разяснява шефката на РУО-София Росица Иванова.

Миналата есен учебното заведение, чийто бюджет е към 400 хиляди лева, получи за първа година 11 хиляди лева за работа с уязвими групи, които се употребяват за стимулиране на учителите. 3 хиляди лева, получени от спрени помощи, са предопределени за библиотечния фонд, за екскурзии, за екипна работа и други

Заниманията по ползи са също част от опитите на учебното заведение да е привлекателно за учениците, съвсем всички от които са включени в дадена самодейност в следобедните часове. " Може би притеглят вниманието, доста хора се възхищават, може би не. Колкото и да са доста, постоянно може да са и още повече ", споделя сериозно директорката. От 4 година учебното заведение прави шампионат по математика на британски език на регионално равнище, който се трансформира в празник на математиката. М.г. са организирали конференция по български език с лектори от Българска академия на науките - " От безписменост към книжовност. А след това накъде? ".

Споровете пък се вземат решение не в коридорите, а в кабинет по медиация. Той се води от възпитаници и от учителя по логика на психиката, като задачата му е да оказва помощ на децата да позволяват проблемите си. " Този ме обиди, оня ме удари, този ми взе тетрадката - това са постоянните недоволства, съществени спорове не сме имали ", споделя директорката. По думите й учениците са сърдечни и открити и съумяват бързо да си простят. Хаджийска не е привърженичка на огромните надпревари, счита, че съдействието е по-работещо. Тя счита, че никой не печели, в случай че се афишират двама или трима спечелили. " Аз съм " за " това междинният % на успяващите да бъде висок и повече възпитаници да могат, да знаят и да вършат ", споделя тя. И си мечтае един ден образователните стратегии да са такива, че идващите генерации да идват без пропуски и по-мотивирани в клас.

--------------------------

От кофите за отпадък - в класната стая

Във варненския квартал Аспарухово екипът по обсег е съумял да откри три деца - на 9, 10 и 12 година Майка им била отлъчена от общността и дружно с тях живеела в колиба без течаща вода в края на квартала. Децата са измъкнати от екипа безусловно от кофите за отпадък. Специалистите вземат решение, че би трябвало да им бъде предоставена обществена услуга, преди да бъдат записани в учебното заведение. Въпреки неналичието на условия, обществените вземат решение да оставят децата при майката поради мощната връзка посред им. С нея стартира непрекъсната работа. Три месеца по-късно децата са записани в начално учебно заведение „ Васил Левски “ в кв. „ Аспарухово “, а съучениците им събират пари и им купуват облекла и обувки. Ръководството на учебното заведение също се включва, като закупува тетрадки и принадлежности, с цел да може децата да посещават постоянно учебно заведение. През новата образователна година децата са в трети клас.

 

Добринка от Перник

Случаят от Технологичната професионална гимназия " М. Кюри " в Перник демонстрира по какъв начин и учениците могат да вземат участие в процеса по връщане в клас на изчезнали младежи. В него основен воин е 11-класничката Добринка. Тя е без семейство, върви много плаха и затворена на учебно заведение, само че класът й съумява да я приобщи. Изведнъж обаче момичето стопира да посещава часовете без причина. От школото вземат решение нейна съученичка да влезе в ролята на наставник - тя съумява да я намери и да й помогне, като вследствие на това Добринка приключва 10-и клас и към този момент е единадесетокласничка.

 

Огнян от Хаджидимитрово

Шестокласникът Огнян от казанлъшкото село Хаджидимитрово изгубва майка си, а скоро по-късно и татко си. След като и бабата получава инсулт, той остава на грижите само на дядо си, който е пастир. Той стартира да взема детето със себе си на паша, вследствие на което то стартира да отсъства от учебно заведение. Екипът за търсене и обсег на отпадналите учениците работи месеци с изменчив резултат, само че пробивът идва, когато в акцията по връщането му в клас се включва учебната чистачка. Като посредник тя съумява да убеди дядото да пусне момчето на учебно заведение.

 

Детската градина в Средец

Тук триумфите са реализирани с помощта на здравната сестра от ромски генезис. Тя също поема ролята на посредник и с цел да стопи ледовете с локалната ромска общественост, отива на крайници в махалата и кани родителите на кафе в забавачката дружно с децата им. Докато малчуганите играят под зоркия взор на майките и татковците си, малко по-малко страховете на възрастните отпадат и те се убеждават, че мястото на децата им е тъкмо в детската градина.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР