3 август 2001 година е дата, която е незабравима за

...
3 август 2001 година е дата, която е незабравима за
Коментари Харесай

Историята на първото ледено бебе у нас, което днес навършва пълнолетие

3 август 2001 година е дата, която е незабравима за едно младо българско семейство, само че е и паметна за репродуктивната медицина в България.

В 14.23 часа в столичната Първа АГ болница " Св. София " или както всички софиянци я помнят - " Тина Киркова ", поема първата си глътка въздух едно малко момиченце. Роберта .

Роберта, несъмнено, е специфична за своите родители - Екатерина и Росен Котеви, само че е и доста особено момиченце за историята на медицината в България. Защото тежащото 2850 грама бебе е първото, родено след ин витро процедура със замразен ембрион у нас. Практика, която в днешно време се ползва от всички клиники за репродуктивна медицина, само че преди 18 години е голяма крачка напред за ембриолозите и гинеколозите, които оказват помощ на фамилиите с репродуктивни проблеми да имат свое дете.

" Създателката " на Роберта е доктор Диана Николова, която през 1997 година одеве е завършила своята специализация по акушерство и гинекология и ембриология. Пред Dir.bg тя стартира описа за своето " ледено " знамение, с което поддържа връзка и до през днешния ден.

 Д-р Диана Николова и Роберта през 2010 година
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР