3 август 2001 година е дата, която е незабравима за

3 август 2001 година е дата, която е незабравима за ...

Историята на първото ледено бебе у нас, което днес навършва пълнолетие.


3 август 2001 година е дата, която е незабравима за едно младо българско семейство, но е и паметна за репродуктивната медицина в България. 

В 14.23 часа в столичната Първа АГ болница "Св. София" или както всички софиянци я помнят - "Тина Киркова", поема първата си глътка въздух едно малко момиченце. Роберта

Роберта, разбира се, е специална за своите родители - Екатерина и Росен Котеви, но е и много специално момиченце за историята на медицината в България. Защото тежащото 2850 грама бебе е първото, родено след ин витро процедура със замразен ембрион у нас. Практика, която в днешно време се прилага от всички клиники за репродуктивна медицина, но преди 18 години е огромна крачка напред за ембриолозите и гинеколозите, които помагат на семействата с репродуктивни проблеми да имат свое дете.

"Създателката" на Роберта е д-р Диана Николова, която през 1997 година току що е приключила своята специализация по акушерство и гинекология и ембриология. Пред Dir.bg тя започна разказа за своето "ледено" чудо, с което поддържа връзка и до днес. 

Д-р Диана Николова и Роберта през 2010 година

Източник: dir.bg