3.3 млрд. лв. или с близо 400 млн. лв. повече

...
3.3 млрд. лв. или с близо 400 млн. лв. повече
Коментари Харесай

3,.3 млрд. лв. налива правителството в службите и военните през 2019 г.

3.3 милиарда лева или с близо 400 млн. лева повече по отношение на предходната година ще налее държавното управление в бранш " Сигурност " през 2019 година
 Повече пари за заплати в Министерство на вътрешните работи следващата година, усилват се разноските за подслушване  Правителството налива 200 млн. лева повече в службите и силовите министерства
Службите и силовите ведомства получават нараствания в бюджета за поредна година, като общото нарастване за 2018 година и 2019 година общо възлиза на половин милиард лв.. Като цяло главните пари в бюджета за 2019 година отиват в Министерството на защитата, което би трябвало да осъществя плановете за рационализация на армията - пазаруване на нови изтребители, сухопътна техника и патрулни кораби. Увеличение има и в Министерство на вътрешните работи, където са заделени повече средства за заплати, а в това време се подвигат парите за подслушване и се понижават тези, с които се прави контрола над СРС.

Както стана ясно, с бюджета за идната година държавното управление прави актуализация на този за настоящата година. Това става поради обещаните пари за нарастване на заплатите в Министерство на вътрешните работи и на надзирателите в пандизите. Близо 260 млн. лева за Министерство на вътрешните работи и 17 млн. лева за правосъдното ведомство ще бъдат надписани в бюджетните разноски за тази година.

Министерство на вътрешните работи

За идната година Министерство на вътрешните работи ще разполага с малко над 1.5 милиарда лева, до момента в който за тази бяха планувани 1.3 милиарда, без в тях да влизат спомагателните пари за заплати. Раздуването на бюджета на вътрешното ведомство идва на фона на казуса с текучеството на чиновници и дефицита на униформени, поради което държавно управление и парламент бяха принудени със законови хватки да компенсират неналичието на полиция в дребните обитаеми места.

Базата, на която ще се пресмятат заплатите в Министерство на вътрешните работи, МО, НСО, разузнаването, ДАНС и надзирателите в пандизите, се резервира 380 лева

Министерство на защитата

1.277 милиарда лева ще бъдат заделени в защитата, само че като цяло за 2019 година общо разноските за защита ще възлизат на 1.839 милиарда лева, което съставлява 1.58% от Брутният вътрешен продукт. В тези пари се включват и разноските за военните учебни заведения.

За интервала 2019-2021 ще бъдат изхарчени 533 млн. лева за придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. 400 млн. лева пък са плануваните разноски за придобиване на нов вид военен аероплан.

Прогнозата на финансовото министерство показва разходите за защита да порастват в интервала 2019-2018 година като доближават 1.839,3 милиарда лева, 2.006,5 милиарда лева и 2.179,3 милиарда лева, като се чака в края на интервала процентът от Брутният вътрешен продукт за защита да достигне 1.64% и надлежно 2 % през 2024 година.

Служби


От специфичните служби Държавна организация " Национална сигурност "  получава обичайно най-големия бюджет - 115 689 млн. лв., като желанията са за три години бюджетът да задържи 116 млн. 

Повече пари отиват и за НСО, което от НСО от 37.4 млн. лева за 2018 година за идната ще разполага с 40 482 млн. лева Любопитното в тази ситуация е, че в Закона за държавния бюджет се прави смяна в Закона за НСО, с която отпада условието омбудсманът да употребява профилиран превоз от службата. 

След като за поредна година държавното управление подвига парите за държавните гардове, желанията са през идващите години тези пари да не бъдат вдигани повече.

Държавна организация " Разузнаване " ще има с 3 млн. лева по-голям бюджет, който през 2019 година ще бъде 36 589 млн. лева. 

В същото време държавното управление налива и повече пари в организацията, която на процедура прави подслушванията със специфични разследващи средства. От 48 млн. лева за 2018 година бюджетът на ДАТО скача до над 52 млн. лева В същото време се редуцират парите на Националното бюро за надзор на СРС, което на процедура следи законно ли се ползват методите за подслушване и следене. Орязването на бюджета на бюрото идва на фона на опита на прокуратурата да " обезглави " управлението. По признанията на ръководителя контролния орган Бойко Рашков ДАНС и прокуратурата редовно отхвърлят да дават данни за прилагани СРС, с което саботират работата на бюрото. 

Затвори

В бюджета на Министерството на правораздаването за 2018 година се прави актуализация, с която се обезпечават в допълнение средства за личен състав в размер на 17.3 млн. лева, от които 15 млн. лева са планувани за нарастване на възнагражденията на Главна дирекция „ Охрана “ и Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ и 2.3 млн. лева за изплащането на спомагателните хонорари за осъществяване на характерни действия на чиновниците в двете основни дирекции, както и на разноските за ексклузивен труд, време разполагаем, работа на публични празници и други

С нарастване на средствата за личен състав държавното управление се надява да стимулира надзирателите на фона на зачестилите бягтсва на пандизчии през миналата година. Спокойствието на българските жители, обезпечаването на сигурността на органите на правосъдната власт и сполучливата защита на местата за отнемане от независимост са справедлива функционалност от ефикасната работа и взаимоотношението на всички структури в системата на публичния ред, включващи силите и средствата на Министерството на вътрешните работи, както и на чиновниците на Главна дирекция „ Охрана “ и Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “, които имат своето значимо място и роля за стабилността и сигурността на обществото, е записано в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2019–2021 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР