3,3 млрд. лева достигна печалбата на банките в края на

...
3,3 млрд. лева достигна печалбата на банките в края на
Коментари Харесай

Печалбата на банките у нас продължава да бележи исторически рекорди

3,3 милиарда лв. доближи облагата на банките в края на ноември. Българска народна банка регистрира, че това е с 1.4 милиарда лева повече по отношение на единадесетте месеца на 2022 година.

Това значи растеж от близо 75%.

Зад рекордната облага стоят няколко аргументи.

Една от тях е, че лихвите у нас към момента са ниски спрямо равнищата в останалите европейски страни. Това, в композиция с високата ликвидност, разрешава на банките да подават „ свободните “ пари в централните банки на други страни и по този метод да получават по-високи лихви.

Печалбата на банките пораства и тъй като инфлацията почиства портфейлите на банките и понижава разноските им за обезценки.

В края на ноември те възлизат на 303 млн. лева, което с 36% по-малко по отношение на начислените към 30 ноември 2022 година.

Според банкера Петър Славов, който е ръководител на Надзорния съвет на „ ПроКредит Банк “, обаче, този интервал на историческа банкова облага е краткотрайно събитие и скоро ще завърши.

В изявление за „ Булевард България “ от края на ноември, той предизвести бизнеса, че се задава повишаване на лихвите и предвижда, че следва година, в която икономическият напредък ще е слаб, а компаниите ще би трябвало да работят в изискванията на релативно висока инфлация и по-скъпи заеми.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР